1

Temat: opcja - kwota a cena

Powiedzcie bo nic nie wiem jak to jest jak się założy opcje, czyli zamówienie podstawowe oraz ewentualność wystąpienie jakiś jeszcze elementów dodatkowych traktowanych jako opcja.

Rozumiem, że podaje się w formularzu odrębnie cenę za podstawowe i odrębnie cenę za opcję.

Co powinno być ceną ofertową , całość? czy tylko cena bez opcji.

Czy kwotę przeznaczoną na sfinansowanie porównujemy z ceną za podstawowe zamówienie czy z ceną za całość (czyli z opcją). Jak to jest.

2

Odp: opcja - kwota a cena

w ofercie do porównania całość podstawa plus opcja
cena na otwarciu chyba za podstawę (bo nie wiadomo czy z opcji skorzystasz) ale tu nie wiem do końca
pieniążki w budżecie na podstawę

3

czyli ewentualne unieważnienie po porównaniu ceny za podstawową część z kwotą ..

tak jak podstawowe i uzupełniające, którego się tez nie uwzględnia przy porównaniu do kwoty

4

Zamawiający w ramach kryterium cenowego powinien brać uwagę cenę całkowitą obejmującą nie tylko realizację zamówienia podstawowego, ale również cenę skorzystania z ewentualnych opcji. Takie rozwiązanie czyni zadość naczelnym zasadom zamówień publicznych. Nadto zabezpiecza interes Zamawiającego z uwagi na okoliczność, iż niweluje ryzyko zmiany wysokości wynagrodzenia za realizację zamówienia opcjonalnego. Wykonawca nie ma bowiem uprawnień do żądania jego zwiększenia ponad kwotę wskazaną w ofercie.

5

coś tu znalazłem:

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/prawo-opcji-w-ustawie-prawo-zamowien-publicznych

ale nie mogę doczytać się wprost odpowiedzi na moje wątpliwości,

Więc cena za całość? możliwe że tak, po prostu umowa nie musi być wykorzystana w całości. No to jak, inaczej jak mówi Jo?

6

Jeszcze raz:

porównujemy cenę za całość z kwotą czy cenę za to ,,pewne"

7

Ok. Cena ma być za całość i taką też porównujemy z kwotą przeznaczoną na sfinansowanie. Opcja może a nie musi być zrealizowana. Dzięki .

8

Za całość.

9 (edytowany przez Katiqq 2016-12-08 06:20:22)

Janku w Informatorze UZP 6/2014 opisano sytuację unieważnienia w syt. przewidzenia prawa opcji (od str. 60). Wynika z tego, że na otwarciu podaje się kwotę przeznaczoną na zakres gwarantowany. Zgodnie z tym porównanie cen powinno odbywać się analogicznie na zakres gwarantowany, bo przecież opcja nie musi być wcale zrealizowana.
"W celu wyjaśnienia wzajemnej relacji przepisów art. 86 ust. 3 ustawy Pzp i art. 93 ust. 1 pkt 4
ustawy  Pzp,  w  kontekście  powyższego  zagadnienia,  uzasadnione  jest  przyjęcie  wykładni,
zgodnie  z  którą  podawana  do  publicznej  wiadomości  przy  otwarciu  ofert  kwota,  jaką
zamawiający  zamierza  przeznaczyć  na  sfinansowanie  zamówienia,  powinna  odnosić  się
wyłącznie  do  wartości  tych  środków,  które  są  przeznaczone  na  realizację  zamówienia
gwarantowanego, bez odnoszenia się do zakresu zamówienia, który może być realizowany w
ramach  prawa  opcji.  Tylko  podawana  przez  zamawiającego  kwota  zamówienia
gwarantowanego  będzie  zatem  punktem  odniesienia  do  ewentualnego  zastosowania  przez
zamawiającego  art.  93  ust.  1  pkt  4  ustawy  Pzp.  Analogiczny  mechanizm  działa  przy
podawaniu  przez  zamawiających  kwot  przeznaczonych  na  sfinansowanie  zamówienia  w
postępowaniu podzielonym na części, tj. podawane są kwoty odnoszące się do finansowania
konkretnej części zamówienia, której dotyczy postępowanie o udzielenie zamówienia, i tylko
te kwoty, nie zaś globalna wartość wszystkich części, jest ustalana jako punkt odniesienia do
ewentualnego zastosowania art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp. ".

10 (edytowany przez janek159 2016-12-08 07:58:18)

Napisałem się i wszystko mi wcięło. Dzięki Katigg za materiał no i w nawiązaniu to wychodzą pytania:

1. skoro kwota którą odczytujemy ma dot. części ,,pewnej" to, w kontekście ewentualnego unieważnienia (93.1.4) powinniśmy ją porównać do ceny za część ,,pewną"

2. W takiej sytuacji co jest ceną ofertową, czyli ceną którą punktujemy. Czy cena za całość (cena za część gwarantowaną + cena za opcję) czy cena za część gwarantowaną?

11

1. Tak
2. Zakres gwarantowany, tak przynajmniej w mojej opinii wynika z tego materiału. Opcja musi być wyceniona, ale w związku z tym, że jest zdarzeniem niepewnym, nie powinna podlegać ocenie na tym etapie.

12

Zgodnie z tym co załóżmy, że ustaliliśmy i mogłoby się wydawać, że już coś nam się układa w sens, to powstaje dalsza wątpliwość która cos mi tu zaburza:

i już piszę jaka,

Skoro uwzględniamy cenę za część gwarantowaną i ona decyduje w kryteriach, co w sytuacji jak ten który miał najniższą cenę za część podstawową po uwzględnieniu wyceny za opcję, miałby cenę załóżmy najdroższą. Wtedy przy realizacji takiej umowy i udzieleniu do wykonania tej opcji po cenie wskazanej w ofercie (tej wysokiej za samą opcję załóżmy) - to zamawiający mógłby okazać się stratny, jak w stosunku do innych wycen gdyby jednak traktować je całościowo.

13

Myślałam o tym czekając na twoją odpowiedź. Oczywiście mogą się tu rodzić nadużycia, ale zamawiający niepozbawiony mózgu zrezygnuje w takich okolicznościach z realizacji opcji i ogłosi nowe postępowanie w odpowiednim czasie. Nic nie może go zmusić do wykorzystania opcji - owszem przewidział ją, ale widząc ceny w opcji wolał z niej zrezygnować. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie po to ta opcja istnieje i nie po to ją ustawodawca przewidział, ale w takich, jak zakładane przez ciebie okoliczności, innej możliwości niż rezygnacja nie widzę.

14

Zastanawiające i jak zwykle ciekawe. Dzik.

15

A czy opcja musi być wyceniona oddzielnie (2 pozycje) a co za tym idzie może mieć inną cenę, czy można przyjąć że opcja będzie automatycznie wyceniona ceną za część podstawową (jedna cena za podstawowe i za opcję)? np. "zamawiający przewiduje możliwość rozszerzenia zakresu zamówienia o 20 szt. po cenach przyjętych w formularzu oferty"

16

kiedyś się zastanawiałem na prawem opcji przy odpadach cena za 1 tonę część podstawowa 1000 ton, opcja do kolejnych 300 ton, cena mieli wycenić jedną tonę, pieniądze w budżecie za 1000 ton ale w końcu nie nie poszliśmy w prawo opcji ale kwota stała dla cen jednostkowych dla podstawy i opcji

17

jarosław napisał/a:

A czy opcja musi być wyceniona oddzielnie (2 pozycje) a co za tym idzie może mieć inną cenę, czy można przyjąć że opcja będzie automatycznie wyceniona ceną za część podstawową (jedna cena za podstawowe i za opcję)? np. "zamawiający przewiduje możliwość rozszerzenia zakresu zamówienia o 20 szt. po cenach przyjętych w formularzu oferty"

Wydaje mi się, że można tak przyjąć. Problem pojawi się gdy zamawiamy zupełnie inne rzeczy/usługi, których nie wymieniono w formularzu

18

Ale w takiej sytuacji nie ma mowy o kręceniu, są 2 różne elementy wycenione. Jankowi zdaje się chodziło sytuację kiedy prawem opcji objęty jest ten sam przedmiot zamówienia co podstawowy.

19

jedynym artykułem na opcje jest art. 34 ust. 5 ustawy  i na jego podstawie rozumiem że szacunek na wszystko łącznie  z opcja a nie tylko na część, która na pewno .
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/prawo-opcji-w-ustawie-prawo-zamówień-publicznych

Ja opcje rozumiałam jako określenie max. zamówienia ( i szacunek całości ) oraz podanie np. na poziomie 70% wykorzystania zamówienia.  Ale może się mylę.

20

Niezależnie od wcześniejszej dyskusji, nie wykluczam i przyjmuje za rozsądne, że prawidłowe jest odnoszenie się jednak do całości. I cena jako max z opcją i kwota adekwatnie czyli do całości.   

Jarosław, o takiej sytuacji mówię opowiedzianej od kogoś, że przetarg na ochronę na jeden  budynek (jako gwarantowane) i na drugi budynek jeszcze nie oddany do użytku (jako opcja).

21

Jest jeszcze jedno pytanie. Jaką kwotę należy zabezpieczyć w budżecie na dzień podpisania umowy? Pewnie tą podstawową bez opcji?

22 (edytowany przez janek159 2016-12-08 15:25:21)

Przyjmując to co jest w tym informatorze co mamy powyżej, dzięki Katiqq,  powinniśmy mieć środki czyli kwotę przeznaczona w odniesieniu do części gwarantowanej.

Jednak ja mam wątpliwości czy to jest prawidłowe podejście bo chyba bardziej się skłaniam do traktowania wszystkiego jak do całości.
Wartość - całość
Cena ofertowa - całość
Kwota przeznaczona na sfinansowanie (środki zabezpieczone budzecie) w nawiązaniu do ceny czyli też na całość .

Umowa może być wykonana w 100 proc, ale nie musi.

Na razie jestem tego zdania. Na ten moment.

23 (edytowany przez Katiqq 2016-12-09 07:17:42)

Janku znalazłam u siebie taki artykuł - Prawo opcji w zamówieniu publicznym, Autor: Maria Witkowska, radca prawny; Piotr Liberski, radca prawny, wspólnik w Kancelarii Prawnej Piszcz, Norek i Wspólnicy
"Niewątpliwą korzyścią płynącą z zastosowania prawa opcji jest możliwość zaciągnięcia zobowiązania jedynie w zakresie zamówienia podstawowego ? część opcjonalna stanowi bowiem tylko uprawnienie zamawiającego. Gdyby się okazało, że w chwili podpisania umowy o zamówienie publiczne zamawiający nie posiada środków na realizację zarówno zamówienia podstawowego, jak i opcjonalnego, to może on pominąć zamówienie opcjonalne. Dzięki temu nie przekroczy upoważnienia do zaciągania zobowiązań (o czym mowa w art. 15 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych). Jeśli w późniejszym czasie zamawiający uzyska brakujące środki, to może ? przez złożenie jednostronnego oświadczenia woli ? zobowiązać wykonawcę do wykonania opcjonalnej części zamówienia po cenie ustalonej w umowie. Wykonawca jednak nie ma żadnego roszczenia wobec zamawiającego w przypadku ograniczenia zamówienia jedynie do części podstawowej."

Za potwierdzeniem twojej tezy przemawia zdaje się wyrok KIO 2398/11, stojący w sprzeczności z powyższą opinią: "Zamawiający, zgodnie z postanowieniami siwz przy ocenie ofert był zobowiązany do wzięcia pod uwagę ceny ofert za realizację całego (maksymalnego) zakresu przedmiotu zamówienia. Wymagany sposób sporządzenia przez wykonawców oferty na cały przedmiot zamówienia, jak i przewidziany w siwz sposób oceny ofert, wskazują jednoznacznie, że przedmiotem tego zamówienia (a tym samym przedmiotem umowy w sprawie zamówienia) jest realizacja całego jego zakresu określonego w specyfikacji, tj. wraz z etapem opcjonalnym, z zastrzeżeniem warunków dotyczących prawa opcji. Wartością zamówienia jest w tym przypadku kwota, zgodnie z art. 34 ust. 5 Pzp, uwzględniająca ten całkowity zakres zamówienia, niezależnie od tego, że korzystając z prawa opcji zamawiający zastrzegł sobie możliwość realizacji pewnego zakresu przedmiotu zamówienia tylko pod pewnymi warunkami.".

W miesięczniku Przetargi publiczne nr 11/2013 jest artykuł H. Olszowskiej w cyklu Lekką ręką dot. prawa opcji. Może tam coś znajdziesz.

24

Ok, zastanawiam się nad ta opinią, coś mi tu nie gra biorąc pod uwagę wyobrażenie sobie tej sytuacji w praktyce, ale nie mam siły dzisiaj już o tym pisać. W każdym razie dziękuję.

25

Najlepsze że wchodzę teraz na SIWZ (dot. przetargu skąd wziąłem watek do dyskusji bo miała być opcja) i widzę, że to prawo opcji to ....... art.67.ust.1.6.