1 (edytowany przez darioberni 2016-12-09 09:55:22)

Temat: Jedna oferta

Witam,
1. PN w którym złożono tylko jedną ofertę - wykonawca złożył od wraz z ofertą wszystkie dokumenty które były wymagane w siwz (wykaz usług+referencje, krs).
2. Czy zamawiający ma żądać od wykonawcy jeszcze raz dokumentów+oświadczeń, których wymagane są od najkorzystniejszej ofert? Czy żądac może jakichś wyjaśnień/potwierdzeń? Czy to już zbytni formalizm?

2

Odp: Jedna oferta

niektórzy twierdzą że należy wystąpić z zapytaniem aby wykonawca potwierdził że dokumenty dołączone do oferty są tymi dokumentami o które zamawiający zwróciłby się w trybie art 26 ust 1 lub 2
ja osobiście nie pisze i nie wzywam

3

Moim zdaniem jest to bezcelowe i nadmierny formalizm. Jeśli z treści dokumentów wynika, że wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu oraz nie podlega wykluczeniu to uznać bez zbędnego wzywania. Ja nie wzywam jeśli wszystko jest ok. Przecież celem nowelizacji ustawy jest m.in. odciążenie wykonawców  wink

4

Jak eva.

5

Ja też nie wzywam. Zdaniem ustawodawcy przepis ten miał ułatwić pracę. Jak widać utrudnił ją wszystkim i przysporzył mnóstwo problemów zarówno zamawiającym jak i wykonawcom.

6

Dziękuję. Utwierdziliście mnie w przeświadczeniu aby nie wzywać.

7

Jak nic zamawiający posiada dokumenty i oświadczenia, a o tym mowa w art. 26.6

6. Wykonawca nie jest obowiązany do złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 1 i 3, jeżeli zamawiający posiada oświadczenia lub dokumenty dotyczące tego wykonawcy lub może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2014 r. poz. 1114 oraz z 2016 r. poz. 352).