1

Temat: Kierownik budowy - doswiadczenie

Jakie jest Wasze zdanie nt. wymagania w siwz, w przetargach na roboty budowlane  wymagań dot. Kierownika budowy aby posiadał. np 3 czy 5 letnie doświadczenie. Przecież jeżeli ktoś je może być Kierownikiem budowy o jakiejś specjalności to wiadomo że ma odpowiednie wykształcenie i odpowiednie uprawnienia.

2

Odp: Kierownik budowy - doswiadczenie

kiedyś się ponoć tego kontrole czepiały ale teraz w wielu przetargach stosują taki warunek, moim zdaniem nieprawidłowy powinno to być ewentualnie  jako kryterium

3 (edytowany przez janek159 2016-12-09 11:07:49)

Doświadczenie to co innego niż wykształcenie i uprawnienia.

4

Chciałam podpiąć się pod wątek - czy jeżeli Zamawiający wymaga aby kierownik budowy/robót posiadał owe lata doświadczenia, to czy wykonawca w celu wykazania tego doświadczenia musi przedkładać dokładny wykaz tego doświadczenia (życiorys, wykazy inwestycji itp.) czy wystarczy forma oświadczenia typu: "doświadczenie zawodowe w pełnieniu funkcji kierownika robót/budowy w danej branży powiedzmy 5/10 lat"..? Jak do tego podchodzicie jako Zamawiacze?

5

a co Rozporządzenie o tym

6

pewnie nie przewidzieli, jak ma 5 lat doświadczenia to zlecenie wykona, jeżeli 4,5 to nie wykona?? doświadczenie zazwyczaj wpisują od daty otrzymania uprawnień a mógł robić jedną robotę albo 5 w tym samym czasie

7

mickeymouse napisał/a:

Chciałam podpiąć się pod wątek - czy jeżeli Zamawiający wymaga aby kierownik budowy/robót posiadał owe lata doświadczenia, to czy wykonawca w celu wykazania tego doświadczenia musi przedkładać dokładny wykaz tego doświadczenia (życiorys, wykazy inwestycji itp.) czy wystarczy forma oświadczenia typu: "doświadczenie zawodowe w pełnieniu funkcji kierownika robót/budowy w danej branży powiedzmy 5/10 lat"..? Jak do tego podchodzicie jako Zamawiacze?

tylko wykaz z Rozporządzenia par. 2.4.10

8

No tak, chodziło mi o przedstawianie  informacji nt. doświadczenia w wykazie osób..

9

najefektywniej pisać doświadczenie w zakresie np. prowadzenia roboty o podobnym charakterze (opis) bez względu na okres doświadczenia