1

Temat: RNC - przywrócenie terminu na wniesienie wyjasnień

Zamawiający wezwał wykonawcę który złożył najkorzystniejszą ofertę do złożenia wyjaśnień w/s RNC wyznaczając 4 -dniowy termin. Pismo przesłano faksem. Termin upłynął wyjaśnienia nie przedstawiono.
6 czy 7 dnia wykonawca prosi o przywrócenie terminu, uzasadniając to tym że faks nie działał a wezwanie właśnie dostał pocztą.

Czy zamawiający może bez żadnych konsekwencji dla siebie przywrócić termin na złożenie wyjaśnień? Jest to korzystne dla zamawiającego bo to jedyna oferta w cenie na jaką nas stać, kolejne są droższe.

2

Odp: RNC - przywrócenie terminu na wniesienie wyjasnień

Zakładam, że zarówno na fax i e-mail wezwanie poszło tego samego dnia, więc jakim cudem otrzymał dopiero teraz. Jak się ma przywrócenie terminu do równego traktowania wykonawców?

3

e mail sadząc z postu nie został wysłany tylko wysłano wezwanie za pomocą operatora pocztowego. Zamawiający winien postąpić nie uchybiając art.7 . Wydaje mi się ,że byłby uchybiony gdyby wezwanie dotyczyło kilku wykonawców i wszyscy złożyliby wyjaśnienia w terminie oprócz tego  jednego. Ja bym przywróciła !! wezwanie dotyczy jednego inni na tym nie ucierpią.

4

Obowiązkiem Wykonawcy jest utrzymać sprzęt elektroniczny w stanie umożliwiającym bezproblemowa komunikację.
Mysza pamiętaj, że postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego nie jest postępowaniem administracyjnym i nie stosuje się do niego przepisów KPA, w tym także znajdującej się w tej ustawie instytucji przywracania terminu.

5

No właśnie. To co jest w KPA brakuje w KC. Brak możliwości przywrócenia terminu.
Myślałem że może spotkaliście się z jakimś orzeczeniem KIO które na to zezwala.

Kati. Wezwanie wysłano faksem i zostało skutecznie doręczone (jest potwierdzenie). Poczta papierowa to taki nasz archaizm, wszystko pakujemy i wysyłamy (proszę nie oceniać, tak było, jest i od 2017 już nie będzie smile ). Ale z tej papierowej wersji wykonawca się dowiedział że coś się działo.

6 (edytowany przez Katiqq 2016-12-09 07:09:24)

Mnie poczta pokrętnie kojarzy się w większości przypadków z e-mailem sad Takie czasy ...
Znalazłam tylko to KIO 1410/15: "Co do prawa żądania przez Zamawiającego w trybie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp ponownych wyjaśnień od wykonawcy, to Izba nie kwestionuje tego uprawienia zamawiającego. Żądanie ponownych wyjaśnień jest jednak możliwie o tyle, o ile nie prowadzi do naruszenia wskazanych zasad prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Żądanie ponownych wyjaśnień jest zatem dopuszczalne, o ile wcześniej, na pierwsze żądanie zamawiającego, złożone przez wykonawcę wyjaśnienia budzą określone wątpliwości i wymagają doprecyzowania. Ponowne żądanie wyjaśnienia od wykonawcy w trybie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp nie może jednak prowadzić do złożenia zupełnie nowych wyjaśnień, czy też prowadzenia procedury wyjaśnień "do skutku", aż wykonawca "usprawiedliwi" swoją wycenę ofertową, czy też wreszcie nie może prowadzić do przywrócenia terminu na złożenie wyjaśnień".

I to KIO 1354/16: "Ostatecznie, Izba doszła do przekonania, że Zamawiający miał prawo przywrócić termin do dokonania przedmiotowej czynności, skoro wykonawca faktycznie nie zapoznał się z wiadomością w sposób umożliwiający mu jej wykonanie w terminie żądania Zamawiającego.".

i jeszcze to KIO 408/16: "Ponadto zwrócić należy uwagę na kwestię iż Odwołujący w przedmiotowym zarzucie kwestionował odmowę Zamawiającego przywrócenia terminu do uzupełnienia dokumentów przez BPX S.A. Jednakże uszło uwadze Odwołującego, że ustawa Pzp poza zakresem dot. postepowania odwoławczego i wnoszenia skargi na orzeczenie KIO ( art. 185 ust. 7 i 198a ust. 2 Pzp), do których stosuje się przepisy kpc, nie zna instytucji przywrócenia terminu. W sytuacji uznania nieprawidłowego wezwania wykonawcy do dokonania określonej czynności, Izba może nakazać Zamawiającemu ponowne wezwanie wykonawcy do jej dokonania. Natomiast brak jest podstaw prawnych do nakazania przywrócenia terminu do dokonania czynności, dla której wykonania upłynął już termin wskazany w wezwaniu. Dlatego też brak było możliwości prawnych do przywrócenia terminu zgodnie z żądaniem Odwołującego.".

7

Jarosław i co, chyba nie przywrócisz mu tego terminu. To uzasadnienie, że mu fax nie działał to jest niewystarczające. Z tego co wiem to zawsze się przyjmowało że jak faks został nadany i ma się z tego potwierdzenie to należy przyjmować że wykonawca powziął wiadomość. Najlepsze są maile do porozumiewania.

8

Trzeba to przenieść na grunt innych podobnych sytuacji; czy jakby napisał, że nie działał mu komputer -to rozważałbyś przywrócenie? (zakładając, że wysyłane było via e-mail).

PS. Nigdy nie przestanę sie dziwić, że ktoś używa faksu. Z Bareją mi się kojarzy.

9 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-09 13:18:06)

Teraz doczytałem, że poszło też papierowo. I to trochę zmienia sytuację.
Bo które wezwanie ma być dla niego wiążące? To faksowe, czy papierowe. Jeżeli faksowe, to po co wysyłał Zamawiający wezwanie także pocztą? Jeśli z terminów i tak wynikało, że po jego otrzymaniu będzie za późno na złożenie wyjaśnień.
Generalnie reasumując - jest bezsensu wysyłać wezwanie dwutorowo, ale w tej sytuacji to ratuje zamawiacza, który jak przeczytałem wcale nie chce odrzucać oferty. Gdyby był tylko faks- to nie ma pola do żadnej dyskusji z powodu nie działającego wehikułu faksowego. Ale, że poszło i papierowo - to ja jako wykonawca nie dałbym się wyrzucić z tego przetargu.

10

Czy to, że zostało wysłane również pocztą miało wpływ na fakt, że wykonawca mógł powziąć informację w chwili nadania faxu?  Nie. Należy przyjąć, że termin liczymy od pierwszego momentu w którym wykonawca mógł powziąć wiadomość. 

No chyba, że znajdziemy teraz wyroki mówiące, że skuteczne wysłanie faksem to takie w którym zamawiający uzyskał potwierdzenie otrzymania od wykonawcy faksu w dniu nadania.  Co prawda przepis tego wymaga przy tej formie kontaktowania się.

11

znalazłem coś - wyrok KIO 1468/12 w sprawie skuteczności przesłania faksu:

Co do dyspozycji art. 27 ust. 2 ustawy Pzp, która została także przywołana w treści postanowień SIWZ w niniejszym postępowaniu to Izba wskazuje, że przepis ten nie zawiera bezwzględnego obowiązku żądania potwierdzenia w każdym przypadku prawidłowości przesłania faksu. Takim wiarygodnym i niepodważonym w żaden sposób przez Odwołującego dowodem potwierdzającym tę okoliczność ? jak wskazano powyżej ? jest w tym przypadku raport z transmisji faksu. Odwołujący w tym zakresie nie obalił tego dowodu nawet nie próbując go w jakikolwiek sposób podważać, twierdząc tak naprawdę jedynie, że
Zamawiający nie miał prawa skierowania do niego w skuteczny sposób korespondencji na wskazany faks, co nie znalazło uznania Izby.

12 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-09 14:00:02)

O czym Ty piszesz? Art. 27 jest w całości uchylony. Tu nie ma o czym dyskutować jeśli mówimy wyłącznie o tym doręczeniu faksem. Mógł się zapoznać, że miał niedziałający faks- to jego sprawa. Szkoda klawiatury żeby o tym snuć rozważania.

Po prostu nie wysyła się pism dwutorowo bo to niesie za sobą konsekwencje -  analogicznie (chociaż wiem, że to inna sytuacja) kiedy zamawiacz wyśle zawiadomienie o wyborze i e-mailem i pocztą tradycyjną, to termin na odwołanie - należy policzyć od poczty tradycyjnej, a nie od e-maila (tak rzekła KIO w którymś wyroku).

13

art. 27 jest uchylony, ale póki co obowiązuje to:

Art. 18. W postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego wszczętych i niezakończonych przed dniem 18 października 2018 r., a w przypadku postępowań prowadzonych przez centralnego zamawiającego, przed dniem 18 kwietnia 2017 r.:
1) komunikacja między zamawiającym a wykonawcami odbywa się zgodnie z wyborem zamawiającego za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. ? Prawo pocztowe (Dz. U. z 2012 r. poz. 1529 oraz z 2015 r. poz. 1830), osobiście, za pośrednictwem posłańca, faksu lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844 oraz z 2016 r. poz. 147 i 615);
2) jeżeli zamawiający lub wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje za pośrednictwem faksu lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną, każda ze stron na żądanie drugiej strony niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania;

Rozważamy bo Ty w poście nr 9 wprowadzasz jakiś zamęt.

14

Na razie uznaliśmy że wykonawca nie złożył wyjaśnień w terminie na wezwanie wysłane faksem. Wykonawca prosząc o przywrócenie terminu powołał się na problemy z faksem (raz działa/raz nie działa). Jednym słowem do odrzucenia.

Kolejna oferta przekracza budżet o parę groszy. i tu kolejne pytanie.
Zamawiający w roku 2016 przewidział 5 przetargów na dokumentację projektową. Piąty ostatni o wartości 20.000,00 właśnie jest przedmiotem naszych rozważań. Wcześniejsze 4 odbyły się bez problemu, zamówienia zostały udzielone.

Czy po unieważnieniu tego 5 przetargu można przyjąć zasadę ponownego szacowania przedmiotu zamówienia, przyjąć nową wartość 20.000,00 (nie mam więcej dokumentacji w tym roku) i udzielić zamówienia do 30000 euro?

15

Ależ nie. Uwzględniałeś to zamówienie wcześniej więc ciągle działasz w procedurze właściwej jak do sumy tych 5 zamówień. Z czego miałaby wynikać jego odrębność teraz.