1

Temat: pomyłka rachunkowa

w kosztorysie ofertowym pojawił się błąd, wykonawca źle wyliczył wartości poszczególnych wierszy...nie zaokraglił matematycznie jak to wymagał zamawiający tylko wskazał do dwóch miejsc po przecinku. z art. 87 ust. 2 potraktowalbym to jako oczywistą pomyłkę rachunkową. Ale jak to formalnie powinno wyglądać?
Informuję Wykonawcę, że ze względu na pomyłki rachunkowe w kosztorysie ofertowym.... (wymienić błedne wiersze?) Zamawiający poprawia w ofercie wartość poszczegołnych wierszy oraz wartość ogólną oferty przetargowej  ( różnica 5gr!!) czy tak to powinno wyglądać? POmoże ktoś? nie mam doswiadczenia a nie chcę poprełnic błędu.

2

Odp: pomyłka rachunkowa

Poprawiasz wskazując co poprawiłeś i tyle.

3

i tylko wysyłam taką informację? Wykonawca nie musi odeslac info że się zgadza na poprawę?

4

Przy rachunkowej, zgoda Wykonawcy nie jest konieczna.

5

Przy innej omyłce jest potrzebna, przy pisarskiej i rachunkowej nie.

6

nie traktowałbym to jako rachunkowej skoro policzył dobrze tylko z większą dokładnoscia niż wymagana w siwz (gdzie pomylił rachunki?) Nie spełnił wyliczeń zamawiającego czyli inna...

7

No nie wiem, jak dla mnie rachunkowa.

8

Złe zaokrąglenie, brak zaokrąglenia to dla mnie też rachunkowa. Zwłaszcza, że Zamawiający bez dodatkowej wiedzy, analizy innych dokumentów czy wyjaśnień sam jest w stanie poprawić wynik.