1

Temat: Plan zamówień publicznych

Jestem na etapie tworzenia PZP na 2017 r. (wewnętrzny). W WPI mam zaPlanowane 3 inwestycje na lata 2017 - 2020. I tu mam problem- trochę się pogubiłam - gdzie wskazuję szacunkową wartość zam. ww. zadań inwestycyjnych?

2

Odp: Plan zamówień publicznych

Plan robisz do budżetu na dany rok (więc w terminie 30 dni od uchwalenia projektu budżetu na rok 2017) a nie do WPF

3

jo napisał/a:

Plan robisz do budżetu na dany rok (więc w terminie 30 dni od uchwalenia projektu budżetu na rok 2017) a nie do WPF

Oczywiście wiem, że plan obejmuje dany rok budżetowy. Pytanie dotyczyło tego gdzie, i czy w ogóle należy wykazywać szacunkową wartość zamówienia, np. w WPI na lata 2017-2020 mam zadanie inwestycyjne z szacunkową wartością 5 mln, natomiast na 2017 r w budżecie mam zaplanowane 500 tys zł.
Rozumiem, że w PZP na 2017 r. wskazuję kwotę 500 tys. zł, a gdzie 5 mln?

4

Wskazujesz 500 tys zł, pozostałe części na następne plany do danego roku.

5

teraz się zastanawiam czy to jednak nie powinno odnosić się do wartości całego zadania czyli informacji że planuję przetarg za 20 mln do realizacji przez 3 lata

6 (edytowany przez patrycja21 2016-12-13 09:39:30)

Marcel napisał/a:

Wskazujesz 500 tys zł, pozostałe części na następne plany do danego roku.

Ok, a gdzie szacunkowa wartość 5 mln? Wystarczy, że jest w WPI?
Załóżmy że wypełniam protokół postępowania, jaką wpisuję szacunkową wartość zamówienia? 5mln, czy 500 tys.?

7

nie wpisujemy szacunkowej wartości zamówienia tylko orientacyjna wartość zamówienia

8

ja w tym przypadku wpisze że orientacyjna wartość zamówienia to 5 mln z czego w 2017 roku planuję 500 tyś ten wykaz ma chyba służyć oferentom żeby na początku roku wiedzieli o planowanych przetargach dlatego wpisałbym całość z adnotacją o planowanych wydatkach w 2017 roku

9

Jak się wczytamy w art. 13a to wynika że:

1. plan ma dotyczyć planowanych do wszczęcia postępowań o udzielnie zamówień, należy też podać orientacyjną wartość zamówienia czyli tego planowanego postepowania.

Jaka będzie więc wartość (orentacyjna) planowanego do wszczęcia postępowania?  500 tys czy 5 mln?

10

"Nowelizacja z 22.6.2016 r. nałożyła na zamawiających z sektora finansów publicznych i ich związki obowiązek sporządzenia i zamieszczenia na stronie internetowej w terminie 30 dni od dnia przyjęcia budżetu lub planu finansowego przez uprawniony organ, planu postępowań o udzielenie zamówień, jakie przewidują przeprowadzić w danym roku finansowym. Rozwiązanie powyższe ma zwiększyć transparentność wydatkowania środków publicznych i pozwolić podmiotom zainteresowanym ubieganiem się o udzielenie zamówienia publicznego na lepsze przygotowanie się do procesu zamówieniowego zwłaszcza poprzez uzyskanie przejrzystej informacji o planowanych w danym roku zamówieniach do udzielenia."
Komentarz  Granecki 2016, wyd. 5

11

Zgodnie z art. 13a w PZP wskażę orientacyjną wartość  500 tys., ponieważ, moim zdaniem, dotyczy tylko informacji o planowanych w danym roku zamówieniach.
Mam problem z tworzonym PZP na 2017 r., ale tylko do użytku wew. - plan sporządzany jest nie tylko -jak stanowi art. 13a pow. 30 tys. euro, ale również do 30 tys. euro. Dlatego moje pytanie,  gdzie wskazujemy szacunkową wartość zamówienia - wynikającą z kosztorysu inwestorskiego 5 mln., jeżeli dotyczy to realizacji zadania wynikającego z WPI nie tylko na przyszły rok, ale też na lata następne? Czy wartością szacunkową zadania inwestycyjnego jest wartość wynikająca z budżetu na dany rok, czy wartość wynikająca z WPI?

12

wartość planowanych zamówień! Jeśli planujesz całe jedno zamówienie zrobić w 2017 na 5mln, ale realizujesz przez nastepne lata to wpisujesz 5mln bo takie zrobisz w 2017. Jeśli rozbijasz na kilka zamówień to wpisujesz te, które zrobisz w 2017

13

Marcel napisał/a:

, jakie przewidują przeprowadzić w danym roku finansowym.

14

może chodzi o przeprowadzić postępowanie przetargowe w danym roku finansowym, a nie realizację zadania w roku finansowym

15

Ok, rozumiem, że szacunek wskazywany w PZP dotyczyć będzie zawsze tylko danego roku finansowego?

16

Tak własnie ja to rozumiem smile

17

widzę tu jakieś konstatacje co do których mam wątpliwości

18

Do jakich?

19

cbud napisał/a:

wartość planowanych zamówień! Jeśli planujesz całe jedno zamówienie zrobić w 2017 na 5mln, ale realizujesz przez nastepne lata to wpisujesz 5mln bo takie zrobisz w 2017. Jeśli rozbijasz na kilka zamówień to wpisujesz te, które zrobisz w 2017

o z tym się zgadzam w zupełności

20

To chyba logiczne, więc nie dziwię się że z tym się akurat zgadzasz.