1

Temat: Zamawiający błędna stawka VAT SIWZ

Dzień dobry,
planuję złożyć ofertę w przetargu na sprzątanie wewnątrz budynku, ale przy przygotowywaniu oferty natrafiłem na następujący zapis:

stawka podatku VAT ? 8%    ..............*
*W przypadku, gdy Wykonawca uprawniony jest do stosowania innej stawki podatku VAT należy przekreślić ?8 %?,  a w wykropkowane miejsce wpisać właściwą stawkę podatku VAT i uzasadnić zastosowanie innej niż podstawowa stawki.

Jak powinienem postąpić? Sprzątanie wewnątrz to zawsze 23% VAT a Zamawiający wyraźnie wymaga ode mnie błędnej stawki 8%.
Czy powinienem złożyć ofertę z właściwą 23% stawką? Na zadawanie pytań termin już minął.

Dziękuję za pomoc

2

Odp: Zamawiający błędna stawka VAT SIWZ

Przecież w legendzie masz wpisane co masz zrobić w przypadku zastosowania innej stawki VAT.

3

No i ja mam zamiar napisać, że usługi sprzątania wewnątrz wszelkiego rodzaju budynków, a więc zarówno mieszkalnych, jak i niemieszkalnych, opodatkowane są zawsze stawką VAT wynoszącą 23%.
Moje pytanie brzmi co w przypadku gdy inny przystępujący wykonawca wpisze stawkę VAT 8% - będzie sporo tańszy a podstaw do obniżonej stawki VAT nie widzę

4

Czy nie lepiej zapytać zamawiającego o tym stanie rzeczy?, może dokonał błędnego zapisu?

5

zawsze też masz wgląd do ofert