1

Temat: badanie i ocena ofert

czy po wyborze najkorzystniejszej ofert lub na innym, dowolnym etapie postępowania po otwarciu ofert - z własnej inicjatywy, można powtórzyć dokonane uprzednio wadliwie czynności np. badanie i ocenę ofert) i np. wykluczyć z postępowania wykonawcę lub odrzucić ofertę uprzednio przyjętą jako prawidłową?   Wydaje mi się, że nie - trzeba unieważnić postępowanie. A co Wy sądzicie???

2

Odp: badanie i ocena ofert

Jeżeli nie ogłosiłas jeszcze wyniku....to tak, ale chyba mozna też po ogłoszeniu, skoro zamawiacz sie dopatrzył swojego błędu...ale mogę sie mylić...

3

Jeżeli wysłałaś zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty a teraz dopatrzyłaś się swojego błędu to albo:
1. Otrzymasz protest i sprawa się wyjaśni zgodnie z Pzp bo powtórzysz czynności badania i oceny ofert i wyprostujesz to co przeoczyłaś
2. Nie będzie protestu, sama nie możesz powtórzyć czynności więc unieważnisz postepowanie
3. Nie będzie protestu, sama nie możesz powtórzyć czynności więc podpisujesz umowę i czekasz na kontrolę
Wybierz 1, 2 lub 3. Za prawidłową decyzję zostaniesz nagrodzona smile

4

Arek z wszystkim się zgadzam tylko nie z tym że można się doczekać "nagrody" jak by ona nie miała być

5

Jeżeli, ogłosiłam wybór najkorzystniejszej oferty to myślę, że najtrafniejsza jest
odpowiedź 2. Lepiej późno niż później żałować, bo będzie nieważna umowa.
Jeżeli przed wyborem to mogę powtórzyć, bo nikogo jeszcze nie powiadamiałam?? (wykonawcy)

6

ewelinek napisał/a:

Jeżeli przed wyborem to mogę powtórzyć, bo nikogo jeszcze nie powiadamiałam?? (wykonawcy)

Oczywiście.
PS. Słyszałem od jednego zamawiajacego że załatwił sobie protest żeby móc wyprostować swoje błędy z etapu badania i oceny ofert;)

7

musiał sie świtniecz czuć ten zamawiacza załatwiajacy sobie protest na włąsne błędziory !!!!  czy  to sensowny  sposób ?  to można dysktowac nad sowem "sens" .. ale napewno jedyny sposób aby ratować i POSTĘPOWANIE ... bo po wyborze powtórzy z włAsnej inicjatywy nie można oceny ofert. ( wiec zlbo zebrać o protest albo unieważniić postepowanie .... )

8

TB napisał/a:

bo po wyborze powtórzy z włAsnej inicjatywy nie można oceny ofert.

A jakieś uzasadnienie ?

9

no wlaśnie ..., nadgorliwość gorsza

przed podpisaniem umowy, zamawiający może bardzo dużo. Nawet jeżeli już wybrał ofertę, żaden przepis nie zabrania mu powrócić do czynności badania i oceny, przesyłając zawiadomienie o nieważności czynności wyboru z dnia ....

Jest to bardziej uczciwe niż załatwianie "lewego protestu".

smile nora

10

zgoda .. przepis nie zabrania powrócić do oceny ofert...
np.  nie mozesz ocenic ofert na jednym posiedzeniu .. warcasz do problemu oceny I badnia na kolejnym i dokonujesz w końcu WYBORU OFERTY . Zawiadamiasz  Wykonawców zgodnie z art 92 , lub  ponownie  badasz oceniasz oferty na skutek wniesonego protestu !
Wiec  nielogiczne jest wracanie do ponownego badania i oceny  ( aby naprawić swój bład ) - Gdyz CZYNNOŚĆ zarówno oceny i badania jak i wyboru  oferty juz została DOKONANA  !!!!!
Unieważniasz czynnośc z wałasnej inicjatywy ?  zawiadomienie o nieważności czynności wyboru oferty ... NOWOŚĆ!!!  I w jakim świetle stawia Zamawiajacego - jako kogos który dziś wybiera ofertę X,  za dwa dni "Y" .. a moze to jeszcze nie koniec badania o oceny ofert !
WYKONAWCY SĄ ZDEZORIENTOWANI CAŁKOWIECIE !! ALBO CISZĄ SIĘ BO MOGĄ KORZYTAĆ ZE ŚRODKÓCH OCHRONY I NA WYBORY OFERTY I NA UNIEWĄZNIENIA WYBORU
- Jak już być prawym .. to moze nie "załatwiac "tego protestu .. .. który by w tym przypadku nie był "lewy" a raczej jak najbradziej zasadny !

11

TB napisał/a:

I w jakim świetle stawia Zamawiajacego - jako kogos który dziś wybiera ofertę X,  za dwa dni "Y" .. a moze to jeszcze nie koniec badania o oceny ofert !
WYKONAWCY SĄ ZDEZORIENTOWANI CAŁKOWIECIE !! ALBO CISZĄ SIĘ BO MOGĄ KORZYTAĆ ZE ŚRODKÓCH OCHRONY I NA WYBORY OFERTY I NA UNIEWĄZNIENIA WYBORU

Dobreeeee, rozumiem że zamawiający jest w lepszym świetle jak wybierze bezprawnie i sam to zauważy a nikt nie oprotestuje. Tylko co dalej? Pewnie zawrze nieważną umowe wink
Psim obowiązkiem zamawiającego jest wybrać oferte zgodnie z przepisami prawa bez względu na to czy jest protest i bez względu na oświetlenie - bo oświetlenie akurat to mu może zgasnąć jak wadliwego wyboru nie zmieni wink

12

TeBe`siu, chyba trochę przegiołeś ...:P

nora

13

A jak to jest jak wpływa protest z żądaniem:unieważnienia wyboru oferty najkorzystniejszej jako oferty X, ponownego badania  oceny oferty X, odrzuceniem oferty X, PONOWNEGO ROZSTRZYGNIęCIA procedury przetargowej i wybrania najkorzystniejszej oferty zgodnie z SIWZ i Pzp. Czy trzeba dokonać ponownego badania i  oceny wszystkich ofert złożonych w postępowaniu, czy tylko tej na którą protestują?

14

sądzę że pozostałe oferty zostały zbadane należycie, oczywiście po odrzuceniu oferty X pozostałe oferty uzyskają nową punktację no i dokonujesz nowego wyboru (przy uwzględnieniu protestu)

15

Ale można dokonać ponownego badania i oceny wszystkich ofert, jeśli się chce?

16

Jeśli się chce? Jeżeli zbadałeś źle i oceniłeś źle, a ktoś na tę czynność złozył protest i faktycznie ma on rację, to Ty musisz dokonac ponownego badania i wyboru oferty.

17

Dzięki i pozdrawiam

18

pomocy! przy cenie ryczałtowej,  wykonawca pominął pozycję w kosztorysie, czy jest to podstawa do odrzucenia oferty?

19

marcin napisał/a:

przy cenie ryczałtowej,  wykonawca pominął pozycję w kosztorysie, czy jest to podstawa do odrzucenia oferty?

Nie

20

gdzie moge cos znaleźć na ten temat? juz wiem ze nastepny oferent złozy protest własnie z powodu braku tej pozycji

21

Protestem bym sie nie przejmował. Przy cenie ryczałtowej błędy/pominięcia w kosztorysie są bez znaczenia. Oddalając ewentualny protest dałbym wykonawcy do poczytania wyroki arbitrów np. 0- 2407/06, 2702/06 - to go z pewnością uspokoi big_smile .

22

ofertę złożyła spółka cywilna, czy należy zażądać umowy spólki i sposobu reprezentowania? wszedzię ofertę podpisała jedna osoba, zaświadczenia natomiast złożyły wszystkie osoby? bardzo prosze o radę

23

co wiecej.... mam takie orzeczenie ... ZA .. numer odam póżnije... ,że nawet przy kosztorysie  WYNAGRODZENIE KOSZTORYSOWE ... ( nie pominice wprawdze  opzycji kosztorysu) ale  zmiana tej pzozycji  przez Wykoanwcę  np. inny maretaiał...  tez nie musi skutkować od razu odrzuceniem oferty jako jako niegodniej z SIWZ  ...

24

Ha, w kolekcji osobliwości mam takie, gdzie błędy w kosztorysie przy rozliczeniu ryczałtowym skutkowały odrzuceniem oferty bo kosztorysy miały służyć do rozliczania ewentualnych zamówień dodatkowych big_smile

25

ale w moim przypadku jw. mam ofertę przyjąć? a co z tą spółką cywilną? wezwać do uzupełnienia dokumentów?