1 (edytowany przez mickeymouse 2016-12-14 13:51:25)

Temat: Zatrzymanie wadium

Czy Zamawiający zatrzymuje wadium, jeśli Wykonawca który złożył dokumenty na wezwanie zamawiającego mające potwierdzić spełnienie warunku udziału w postępowaniu (art. 26 ust. 1/2), które jednak budziły wątpliwości zamawiającego i w ramach wezwania do wyjaśnień nie potwierdziły, że wykonawca spełnia warunki?

Zapis po nowelizacji uległ modyfikacji - czy w praktyce coś się zmieniło?

2

Odp: Zatrzymanie wadium

Bez zmian w tym przypadku.

3 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-14 17:13:19)

Jak wyżej.

Poza tematem do Marcela, czy Ty nie pisałeś kiedyś w innym wątku, że w odwróconej wzywa się do uzupełnienia oświadczenia o GK tylko "oferenta nr 1", a nie wszystkich? Bo tak się nad tym zastanawiam teraz...:)... i wychodzi mi, że skoro złożenie oferty przez wykonawców z jednej GK jest czynem nieuczciwej konkurencji i jednocześnie stanowi przesłankę odrzucenia oferty z 89 - to przecież przesłanki odrzucenia - nawet w odwróconej - bada się do wszystkich. ERGO - kwestię GK - bada się w odniesieniu do wszystkich, nie tylko pierwszego...Co innego przesłanki wykluczenia, to tylko 1. Interesuje mnie Twoje zdanie.

4

seniorcristobal napisał/a:

jednocześnie stanowi przesłankę odrzucenia oferty z 89 - to przecież przesłanki odrzucenia -

Wskaż mi proszę przepis?

5

89.1.3

6

No nie, teraz wykluczasz jeżeli chodzi o powiązania kapitałowe (o ile udowodnisz smile )
http://www.rp.pl/artykul/1205441-Kiedy-nastepuje-wykluczeniem-z-przetargu-w-przypadku-powiazan-kapitalowych.html#ap-1