1

Temat: Art 24 aa.

Odnośnie Art. 24 aa, pojawił się pogląd (przynajmniej dla mnie dopiero), że w ogłoszeniu o zamówieniu lub siwz dla przetargu nieograniczonego zamawiający ma prawo zastrzec możliwość zastosowania procedury odwróconej, a nie się od razu do niej zobowiązać. Decyzję w tym zakresie będzie mógł podjąć po złożeniu ofert.

Czym się z Państwem podzieliłem.

2

Odp: Art 24 aa.

Jest w necie bardzo fajny artykuł na ten temat. Tylko cóż z tego Darku, pogląd pozostaje poglądem i dopóki UZP nie wyda wiążącej opinii w tym zakresie nadal jesteśmy w czarnej d... Moja prawniczka również twierdziła od samego początku, że w taki sposób sformułowany przepis nie oznacza to konieczności, a jedynie możliwość.

http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/mozna-zrezygnowac-ze-stosowania-procedury-odwroconej/

3

Ja przynajmniej podzielam ten ogląd. Znacznie ułatwi to pracę.

4

Teraz w grudniu ma "wyjść" komentarz E. Gnatowskiej, w styczniu J. Pieroga - zobaczymy co oni na to. Może w tzw. międzyczasie pojawią się jakieś informacje z kontroli UZP...

5

ja słyszałem odmienny pogląd
jak poinformuje się o 24aa w SIWZ, to jest to informacja dla wykonawców w jakiej procedurze będzie procedowany przetarg i nie można procedury zmieniać po otwarciu ofert

6

Przepis brzmi - 1. Zamawiający MOŻE, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, o ile taka możliwość została przewidziana w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu.

I to "MOŻE" determinuje wszystko. Pogląd jak najbardziej słuszny.

7

"Może" rozumiane jako wybór, ale z całą pewnością dokonany przed ogłoszeniem postępowania. Spójrz do art. 6a - zamawiający może = nie musi, dalej to samo w art. 8.2, 8.2a, 8.4, 9.3, 9.4, 10.2 ....

8

Jestem zdania że skoro już się określi że z 24aa będzie się korzystało to sprawa jest przesądzona, w innym wypadku było by zbyt wiele zamieszania.

9

No właśnie. Kwestia wadliwego sformułowania, moim zdaniem. Jeśli zamawiający określa, że "może" użyć art. 24aa i faktycznie zacząłby korzystać z tego uprawnienia w dowolnym momencie to skąd wykonawcy mieliby wiedzieć, kiedy złożyć dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia?

10

Katiqq, zgoda że skoro może to nie musi ale zwróć uwagę na to że jeżeli już skorzystasz z uprawnienia nadanego chociażby art. 9.3 i dopuścisz możliwość składania ofert np. w języku angielskim to nie możesz po złożeniu ofert nagle zmienić zdania i kazać wykonawcy przetłumaczyć ofertę na j. polski.

11

Ale o to właśnie mi chodzi - o podejmowanie decyzji na etapie przed ogłoszeniem, a nie po!

12

Zgoda, źle Cię zrozumiałem. Czytając Twojego posta miałem w głowie wypowiedzi innych kolegów sugerujących, że to "może" zezwala na odstąpienie od stosowania 24aa już po otwarciu ofert.

13 (edytowany przez Darek W. 2016-12-16 08:50:47)

No i proszę. UZP też podziela opinię, którą przytoczyłem. UZP z dnia 15.12.2016. Masz Kati wiążącą opinię.   

Czy zamawiający przewidując w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu tzw. ?procedurę odwróconą? może od niej następnie odstąpić?

Zgodnie z art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp, zamawiający ma prawo przewidzieć zastosowanie tzw. ?procedury odwróconej? w ramach prowadzonego przetargu nieograniczonego. Brak przewidzenia zastosowania tej procedury, zgodnie z w/w przepisem ustawy Pzp, z całą pewnością uniemożliwia zamawiającemu skorzystanie z udogodnień przewidzianych tym przepisem. W sytuacji odwrotnej jednak, kiedy zamawiający przewidział możliwość zastosowania tzw. ?procedury odwróconej?, a następnie w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego stwierdza, że jest to nieuzasadnione z jakichś względów czy niecelowe (np. w postępowaniu została złożona tylko jedna oferta), może odstąpić od stosowania tej procedury. Na powyższe rozumienie przepisu wskazuje określenie: ?możliwość? skorzystania z tzw. ?procedury odwróconej?, a więc uprawnienia występującego po stronie zamawiającego.

14

O, dziękuję bardzo! Szkoda, że w Lex'ie o tym nie wiedzieli...

15 (edytowany przez janek159 2016-12-16 15:32:23)

Darek W. napisał/a:

No i proszę. UZP też podziela opinię, którą przytoczyłem. UZP z dnia 15.12.2016. Masz Kati wiążącą opinię.   

Czy zamawiający przewidując w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu tzw. ?procedurę odwróconą? może od niej następnie odstąpić?

Zgodnie z art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp, zamawiający ma prawo przewidzieć zastosowanie tzw. ?procedury odwróconej? w ramach prowadzonego przetargu nieograniczonego. Brak przewidzenia zastosowania tej procedury, zgodnie z w/w przepisem ustawy Pzp, z całą pewnością uniemożliwia zamawiającemu skorzystanie z udogodnień przewidzianych tym przepisem. W sytuacji odwrotnej jednak, kiedy zamawiający przewidział możliwość zastosowania tzw. ?procedury odwróconej?, a następnie w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego stwierdza, że jest to nieuzasadnione z jakichś względów czy niecelowe (np. w postępowaniu została złożona tylko jedna oferta), może odstąpić od stosowania tej procedury. Na powyższe rozumienie przepisu wskazuje określenie: ?możliwość? skorzystania z tzw. ?procedury odwróconej?, a więc uprawnienia występującego po stronie zamawiającego.

Pochopna opinia. Jak jest jedna oferta to wiadomo, że procedura odwrócona nie ma zastosowania bo bada się i ofertę i wykonawcę. Ponadto nadużyciem jest jako uzasadnienie możliwości odstąpienia od tej procedury wskazywanie na ,,może" . Przecież to ,,może"  jest dlatego, że Zamawiający może a nie musi zastosować tą/tę procedurę - równie dobrze i dla mnie właściwiej, można tak to rozumieć. Jeżeli jest taka opinia to nie wierzę w jedynie jej słuszność. Poza wszystkim, rzadkie chyba będą takie rozterki  w praktyce. Po co zastrzegać odwróconą, aby potem z niej rezygnować.

16

Janku dokładnie się z Tobą zgadzam.

17

tylko ta opinia komplikuje trochę sprawę np przy kontroli

18

To metoda jest prosta, przewidujesz 24aa to stosuj.