Temat: Umowa o pracę - problem
W SIWZ Zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności wchodzące w skład przedmiotu zamówienia polegające na pozyskaniu i zrywce surowca drzewnego, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).
Czynności z zakresu pozyskiwania i zrywki powierzamy akurat podwykonawcom - 3 osoby - pilarze, którzy prowadzą działalność gospodarczą. To oni bezpośrednio, a nie ich pracownicy będą wykonywać czynności z zakresu pozyskania i zrywki surowca drzewnego.
Czy w takim razie będzie to zgodne z zapisem SIWZ - dla mnie tak, bo skoro zlecę to podwykonawcom, którzy będą to robić w ramach swojej indywi. działal. to nie będzie to wykonywanie pracy w sposób określony w art. 22 k.p.
A co jeżeli nie chcę żeby te osoby były podwykonawcami? Czy mogę wtedy zawrzeć z nimi umowy zlecenia skoro prowadzą działalność gospodarczą