1

Temat: Art. 67 ust.1. 6 - czy ponownie dawać warunek?

Powtórzenie usług podobnych  - specjalistyczna usługa. W PN określałem wymagania co do osób. czy teraz ponownie muszę określać warunek w tym zakresie?

2

Odp: Art. 67 ust.1. 6 - czy ponownie dawać warunek?

Co do zasady tak.

3

A czy jak postawie ten sam warunek, to mogę żądać jedynie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału? Czy też muszę też żądać wykaz osób?

4

W ustawie pisze o warunkach a więc moim zdaniem z dokumentami na ich potwierdzenie można już pokombinować  wink

5

to wystarczy samo oświadczenie?

6

Jak nie żądaliście innych dokumentów na potwierdzenie to czego chcesz jeszcze żądać?

7

art. 68.2

8

No, tylko oświadczenie.

9

Jeżeli w postępowaniu WR postawiłeś warunek to wykonawca musi spełnić ten warunek przedstawiając odpowiednie dokumenty.
Pytanie czy musisz postawić ten sam warunek co w zamówieniu podstawowym. Marcel twierdzi że "co do zasady tak". Wg mnie jest to oddzielne zamówienie i to zamawiający ma ocenić potrzebę określenia warunków do nowego zamówienia.

10

Ja natomiast nie widzę powodów stosowania warunków jak w pn.

11

Można warunek postawić, ale nie ma obowiązku żądania dokumentów. Wystarczy samo oświadczenie

12

A co to za warunek bez dokumentów. Jak juz stawiasz to wymagaj dokumentów, działaj standardowo.

13

Masz prawo pozostać na samym oświadczeniu, lecz skoro go już stawiam to dokumentów żądam.

14

Czy Wykonawca również składa oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia?