1

Temat: wspólne zamówienie

Czy w świetle przepisów art. 6 możliwe jest udzielenie wspólnego zamówienia na dostawę tomografu komputerowego (dostawa) i przebudowę pomieszczenia (robota budowlana), w którym ma być zainstalowany?

2

Odp: wspólne zamówienie

dla mnie byłoby to łączenie w celu uniknięcia stosowania 2 oddzielnych procedur  wink

3

Ale tomograf komputerowy mogę zainstalować tylko wówczas, kiedy przebuduję pomieszczenie i wkomponuję ten tomograf. Art. 6 ust. 3 wydaje mi się, że mogę zastosować?

4

jeżeli faktycznie jedno z drugim jest powiązane i uzasadnione rzeczywistą potrzebą to owszem, ustawa na to  pozwala smile

5

nawet jest konieczne ewelinko.

Ale, zastanawiam się, czy nie korzystniejszy jest dla Ciebie art. 6 pkt. 2 tongue.

TK to specyficzny wyrób medyczny, który wymaga instalacji i rozmieszczenia zgodnie z charakterystyką urządzenia. Firmy oferujące tę aparaturę także MR, RTG dokonują sami rozmieszczenia i instalacji, gdyż ich uruchomienie, dopuszczenie do realizacji świadczeń zdrowotnych to długa procedura wymagająca także szeregu zezwoleń, prób rozruchu itd. spoczywające na wykonawcy i wymagań jakie mu postawimy w SIWZ - przecież możecie część wziąć na siebie, pytanie tylko po co?.
Wstępnie możecie sami przygotować pomieszczenie w zakresie wykonania podstawowoych RB (wyburzenia, postawienia ścianek itp.), natomiast całą robotę montażowo- instalacyją pozostawiacie wykonawcy i wtedy jasno wynika, że art. 6.2 ma zastosowanie. 
Pamiętaj, jeżeli zastosujesz art. 6.3 mają zastosowanie przepisy dotyczące RB. Dla opisu przedmiotu zamówienia stosuje się przepisy art. 31 itd. Wiem, że wartość RB przy dostawie TK jest śladową częścią całej wartości zamówienia.
Pozostawiam do przemyślenia, czy przedmiotem zamówienia jest dostawa wraz z rozmieszczeniem i instalacją, czy jest to dostawa niebędna ale dla wykonania określonych RB?

smile nora

6

moim zdaniem będzie to dostawa wraz z montażem oraz adaptacja pomieszczen pracowni. Jak to przeprowadzisz to potem już nic nie będzie trudne smile