1

Temat: niezgodnośc oferty z SIWZ?

Mam dwa przypadki w PN na dostawy sprzętu komputerowego:

1. Wykonawca został wezwany do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny. W odpowiedzi wskazał, iż nie ujął w cenie oferty oprogramowania.
Co począć?
Odrzucamy ofertę, gdyż oferta jest niezgodna z SIWZ, do czego przyznał się sam wykonawca?

2. W formularzu ofertowym oprócz ceny należało wpisać również okres oferowanej gwarancji.
W jednej z części postępowania, jest 20 rożnych produktów. Nie dopuściliśmy możliwości zaoferowania różnych terminów gwarancji na poszczególne sprzęty (ale wyraźnego zakazu również nie było).  Do formularza ofertowego załączony jest również załącznik ze specyfikacją sprzętu.
Okres gwarancji był kryterium oceny ofert.
jedne  z Wykonawców złożył ofertę, gdzie w formularzu ofertowym w miejscu, gdzie miał wpisać konkretny okres oferowanej gwarancji wpisał: zgodnie z zapisami w specyfikacji technicznej poniżej. I tam w różnych sprzętach podał różne terminy gwarancji. Podał także takie terminy, których my nie wskazywaliśmy. My podaliśmy "ograniczone" terminy: 24 m-ce, 36 m-cy oraz 48 m-cy. Wykonawca wskazał w niektórych sprzętach 24 m-ce gwarancji, a w innych 60 miesięcy.

Pytanie: Czy w takiej sytuacji odrzucam ofertę ze względu na jej niezgodność z SIWZ?
Chociaż z drugiej strony minimalny okres gwarancji jest zachowany.
Ale nie mam możliwości przyznania punktów w kryterium oceny ofert...

Pomóżcie.

Sprawa super pilna.

2

Odp: niezgodnośc oferty z SIWZ?

Ja to bym w obu przypadkach odrzucił na podstawie niezgodności oferty z SIWZ z jednoczesnym powiadomieniem o braku możliwości dokonania poprawek na podstawie art. 87.2.

3

Ku temu się właśnie skłaniam.
Ale chciałam poznać wasze zdanie jeszcze.

4

Obie do odrzucenia,  brak wyceny oprogramowania , w drugiej jedna gwarancja na przedmiot zamówienia a nie na poszczególne elementy. Moim zdaniem nic się nie da uratować!