1

Temat: Centralizacja VAT a PZP

Jakie według Was zmiany z zakresu zamówień publicznych wprowadza Centralizacja VAT?

Niestety temat ten jest pomijany we wszelkiego rodzaju publikacjach. Ale wychodzi na to, że:
1. wszystkie faktury maja być wystawiane na gminę (z jednostek: szkoły, przedszkola, zakłady budżetowe i komunale, jednostki organizacyjne),
2. wszystkie umowy mają być zawierane przez gminę w imieniu jednostek podległych,

3. W takim razie kto jest zamawiający? czy gminy będą centralnymi zamawiającymi?

Ważny cytat z artykułu: Artykuł

Zgodnie z orzeczeniem TSUE z 29 września br. samorządowe jednostki budżetowe nie posiadają odrębności podatkowej na gruncie przepisów o VAT. Oznacza to, że wszelkie czynności przez nie dokonywane w zakresie podatku VAT powinny być ?scentralizowanie", czyli, rozliczane przez jednostkę samorządu terytorialnego, która je utworzyła.

2

Odp: Centralizacja VAT a PZP

Odbiorca gmina a płatnik jednostka.

3

u nas nabywca gmina, odbiorca i płatnik jednostka

4

Dobrze jo, o to mi chodziło smile

5

Co z umowami podpisanymi w starym roku na nowy, gdzie nie było jeszcze mowy o centralizacji vAT. Po nowym roku nabywca jest Starostwo płatnikiem  Jednostka organizacyjna - tak winno być po nowym roku zgodnie z centralizacją.
1.Co jeżeli w umowie nie przewidziałam takiej zmiany?
2. Czy mogę mimo tego zrobić aneks wprowadzając zapis dotyczący zawartości faktury odnośnie Płatnika oraz Nabywcy?
3. Czy będzie to zgodne z pzp, jeżeli do tej pory przetargi ogłaszały Jednostki jako Zamawiający same i mają osobne konta na UZP?
4. Czy po centralizacji w SIWZ jednostka prowadząca Postępowanie - będzie dana jednostka, a Zamawiający - Powiat?

6

Jak waszym zdaniem centralizacja VAT ma się do art. 32 ust 5 ustawy Pzp ?? Do końca zeszłego roku Szkoły, Starostwo i inne jednostki organizacyjne udzielały zamówień we własnym zakresie. A teraz?? Należy to wszystko sumować, szacować i udzielać łącznie??

7

W ustawie Pzp definicja zamawiającego nie uległa zmianie. Nic sie nie zmieniło

8

jarosław napisał/a:

W ustawie Pzp definicja zamawiającego nie uległa zmianie. Nic sie nie zmieniło

W takim razie jako zamawiającego mam wpisać Powiat czy Szkołę?? ponieważ koniec końców na każdej fakturze (np zakup 1 ksiażki) nabywcą jest Powiat (odbiorcą np. szkoła)