1

Temat: przetarg na olej opałowy

Wykonawca w przetargu na olej opałowy miał obowiązek wpisać w formularzu ofertowym stronę internetową producenta oleju opałowego. Wykonawca nie wpisał adresu, tylko cenę 2,41 zł, zresztą nieprawidłową, gdyż cena wynosiła 2413 zł/1000 l. A wykonawca wpisał 2410 zł/1000 l. Czy mogę poprawić jako oczywistą omyłkę pisarską?

2

Odp: przetarg na olej opałowy

Jak dla mnie za mało danych co zrobić w tej sytuacji, czy przypadkiem nie odrzucić oferty jako niezgodnej z SIWZ itd.

3

Wykonawca dołączył wydruk ze strony orlenu, jednakże nie wpisał prawidłowo ceny do formularza ofertowego.

4

Czy ktoś udzieli pomocy...

5

Moim zdaniem jeśli z oferty wynika jasne oświadczenie, że wykonawca będzie korzystał z producenta Orlenu, poparte załączeniem wydruku ze strony Orlenu i popełnił błąd przepisując ze strony Orlenu do formularza ofertowego złą cenę to można pokusić się o poprawę jako omyłkę pisarską poprzedzoną wezwaniem o wyjaśnienie treści na podstawie art. 87 ust. 1 po których wykonawca wyjaśni i potwierdzi, że błędnie przepisał ze strony producenta.
.

6

niektórzy twierdzą że wezwanie do wyjaśnień "gryzie się" z  "oczywista omyłka" no bo jak oczywista to wyjaśnienie niepotrzebne

7

Za oczywistą omyłkę pisarską można uznać złe wpisanie ceny. Czy w związku z powyższym złe wyliczenie kwoty należy potraktować jako omyłkę rachunkową? Czy to jest konsekwencja omyłki pisarskiej?

8

Rachunkowa to pomylenie się w obliczeniach, a nie przyjęcie błędnej podstawy do obliczeń. Całość wynika z pisarskiej. Rachunkowej tu nie widzę.

9

Z tego co zrozumiałem w przetargu tym w zasadzie wykonawca był pozbawiony podania swojej ceny. Tak naprawdę podawał cenę producenta, to trochę rzuca światło na możliwość poprawiania jego ceny. On nie tyle podaje swoją cenę, a źródło, z którego ta cena wynika. A źródło zdaje się wskazał...

10

Wychodzi na pisarską, jeżeli błędnie przeniósł cenę.

11

Z podanej kwoty ze strony wykonawca odejmował upust i mnożył wynik przez ilość oleju wskazaną przez Zamawiającego.