Temat: kryterium cena > 60
Mam prośbę - przetarg krajowy na usuwanie awarii kryterium cena 90 proszę o podpowiedź jak wykazać w załączniku do protokółu w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam prośbę - przetarg krajowy na usuwanie awarii kryterium cena 90 proszę o podpowiedź jak wykazać w załączniku do protokółu w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia.
A choćby w ten sposób moim zdaniem -
Pogląd wyrażony w książce "Zmiany w prawie zamówień publicznych ? nowelizacja z dnia 22 czerwca 2016 r." pod. Redakcją Włodzimierza Dzierżanowskiego ? Warszawa 2016 r. ? Wydawnictwo Grupa Doradcza Sienna Sp. z o.o. Na stronie 105 czytamy m.in. "Wykładnia prawa, która prowadzi do wniosku o niemożliwości stosowania przepisu jest ze swej istoty błędna. O ile wiec przedmiot zamówienia nie ma kosztów cyklu życia, to należy przyjąć, że dla stosowania wyłącznego kryterium ceny wystarczające jest wypełnienie tej części przesłanki, która ma zastosowanie tj. opisanie standardów wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia w OPZ".
W Twoim przypadku przedmiot zamówienia (usuniecie awarii) nie ma kosztów cyklu życia.
Dziekuję bardzo.
Zobacz jest o tym na stronach 46- 50 Zamówienia publiczne doradca nr 11/2016
Teoretycznie macie rację. Koszty serwisu, napraw itp. są właśnie składnikiem kosztów cyklu życia danego produktu na etapie jego zamawiania. Patrząc z innej strony, naprawa uszkodzonego urządzenia powinna gwarantować jego dalszą eksploatację, czyli koszt cyklu życia produktu po naprawie to koszt jaki zamawiający poniesie na utrzymanie danego urządzenia od chwili dokonania naprawy do jego likwidacji. Myślę, że nie rozgryziemy tego dopóki nie powstanie jakiś akt prawny jednoznacznie określający sposób obliczania kosztu cyklu żecia.
taki akt zapewne nie powstanie to ma być sprawa indywidualna i lepsza dla kontroli. Można czekać na rozszerzone orzecznictwo w tym zakresie i pewnie tyle.
Dla robót budowlanych musi powstać. Patrz art.91 ust. 7c. Może na podstawie tego będzie można coś wywnioskować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc