1

Temat: podział zamówienia

mamy do wykostkowania kawałek drogi musimy poprzekładać sieci w ramach dokumentacji ujęto też posadowienie małej architektury tj kosze, ławki, donice i teraz po nowelizacji zastanawiam się czy mnie za te donice ławki i kosze kontrola nie wypunktuje??

2

Odp: podział zamówienia

Nie do końca rozumiem, ławki, kosze itd. nie zostały ujęte w postępowaniu czy jak?

3 (edytowany przez jo 2016-12-28 14:48:14)

no właśnie są ujęte
czyli nie podzieliłem zamówienia art 96 ust 1 pkt 11)

4

Kontrola może Cię też "wypunktować" za kostkę i przełożenie sieci. Jeżeli nie podzieliłeś zamówienia i nie uzasadniłeś dlaczego nie podzieliłeś to prawdopodobnie będziesz się tłumaczył.

5

z kostki i sieci sie wytłumaczę, natomiast z donic będzie ciężko ale nie wyobrażam sobie zrobić  1 przetarg na roboty, a potem drugi przetarg na donice, ławki i kosze na astronomiczna kwotę 10 tyś złotych

6

Myślę , że z niczego się Jo nie będzie tłumaczył. Zastosuj klasykę:

Podział zamówienia na części groziłby nadmiernymi trudnościami technicznymi oraz potrzebą skoordynowania działań różnych wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia co mogłoby poważnie zagrozić właściwemu wykonaniu zamówienia.

i nie demonizujmy problemu.

7

i ten zapis umieszczam zawsze do kostki i sieci pasuje jak ulał ale do donic się przyczepią na pewno na szczęści znalazłem coś takiego
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/dzielenie-zamowien-na-czesci-to-sfera-wylacznych-uprawnien-zamawiajacego

8 (edytowany przez marekw2 2016-12-29 07:42:26)

Trudności techniczne i potrzeba koordynacji mogą nie przekonać "czepliwego" kontrolera. Szczególnie takiemu, który podeprze się opinią UZP zawartą tutaj https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/inte … -na-czesci.
jo nie musisz ogłaszać postępowania na te donice wystarczy podział na części w SIWZ dotyczącym całego zadania.
Jeżeli o mnie chodzi to chętniej podzielił bym zamówienie na modernizację sieci (jedno zadanie) i ułożenie kostki oraz dostawę i montaż całej galanterii typu donice, ławki itp. (drugie zadanie) choć oczywiście najwygodniej zlecić to jednemu wykonawcy.

9 (edytowany przez jo 2016-12-29 07:43:34)

w takim przypadku jedna część będzie na 950 tyś a druga 10 tyś kolejny głupi przepis mogliśmy na etapie dokumntacji nic nie pisać o ławkach koszach i donicach i kupić po inwestycji 4.8

10 (edytowany przez marekw2 2016-12-29 07:44:14)

jo, dlaczego to Ciebie martwi. Ty masz tylko podzielić. W takim przypadku najprawdopodobniej otrzymasz oferty na całość i wszyscy będą zadowoleni.

11

a można w jednym przetargu zrobić 1 część roboty budowlane a 2 część dostawy??

12 (edytowany przez marekw2 2016-12-29 07:51:13)

Czy gdzieś w ustawie jest zakaz. Zwróć uwagę, że te dostawy są niezbędne do realizacji zamierzenia budowlanego jakim jest remont drogi. Masz to ujęte w PB więc nie ma problemu. Gorzej gdybyś przy okazji remontu drogi chciał kupić np. komputery. Tego już robić nie wolno.