1

Temat: Oświadczenie zamiast referencji - czy uznać uzasadnienie

Wykonawca zamiast referencji dołączył Oświadczenie, w którym wskazał, iż usługi wymienione w wykazie zostały wykonane z należytą starannością. Oświadczenie zawiera również informację: "Jednakże nie jestem w stanie uzyskać dokumentów potwierdzających wykonanie usługi, ponieważ wykazany dorobek jest dorobkiem kadry naukowo-badawczej naszej firmy, zatrudnionej na umowy."

2

Odp: Oświadczenie zamiast referencji - czy uznać uzasadnienie

No i ?. Miał prawo wykonawca, jednakże Ty też masz prawo to sprawdzić (par. 2 ust. 6 rozporządzenia o dokumentach) lub od razu uznać i nie czepiać się. Ja bym sprawdził pod warunkiem, że jest to oferta najkorzystniejsza.

3 (edytowany przez janek159 2016-12-30 08:57:34)

Wobec tego ja z tego rozumiem, że wykonawca nie posiada wymaganego doświadczenia, za to jakieś osoby posiadają, które już nawet nie muszą być zatrudnione u wykonawcy.

Czy na podstawie takiego oświadczenia należy uznać że warunek wymagany od wykonawcy jest spełniony? Wydaje mi s8ie że nie.

Natomiast gdyby zamawiający określił warunek odnoszący się do osób skierowanych do realizacji zamówienia, wykonawca wymieniając te osoby i podając m.in. podstawę dysponowania, może by spełnił warunek. A tak jak w opisanej sytuacji, to nie bardzo.

4

Jak Janek. Co innego doświadczenie firmy a co innego doświadczenie kadry.