1

Temat: Pełnomocnictwo

Witam.

Przetarg poniżej progów. Przedsiębiorstwo  AAAAA . Upoważniony do reprezentowania Pan X.

Ofertę wykonawcy podpisuje Pan Y z datą 14.12.2016 r.

Zamawiający zwraca się do wykonawcy o uzupełnienie pełnomocnictwa dla Pana Y.

Wykonawca dostarcza Pełnomocnictwo,  którym czytamy:

Ja niżej podpisany Pan X udzielam pełnomocnictwa Panu Y zamieszkałemu zzzzzzzzzz legitymującego sie dowodem zzzzzzzzzzzzzzz do występowania w moim imieniu w związku z postępowaniem na dostawę zzzzzzzzzzzzzzz, prowadzonym w formie przetargu nieograniczonego.
podpis i data 27.12.2016 r.

Co sądzicie o tym pełnomocnictwie? Jest wystawione z datą 27.12.2016 r. a oferta z datą 14.12.2016 r. , otwarcie ofert było  16.12.2016 r.

pozdrawiam

2

Odp: Pełnomocnictwo

prawidłowo

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/uzupelnianie-oswiadczen-dokumentow-i-pelnomocnictw-art-26-ust-3-pzp/jezeli-wykonawca-nie-zlozy-wymaganych-pelnomocnictw-albo-zlozy-wadliwe-pelnomocnictwa/

3

Czy aby napewno? Czy z treści nie wynika, iż pełnomocnictwo zostało udzielone dopiero 27 grudnia?

4

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11801

5

Przeczytałem i za bardzo nie wiem jak odnieść to do mojej sprawy.

6

Postanowienie NSA z 19 czerwca 2012 roku, II GZ 211/12
Wymóg udokumentowania czynności udzielenia pełnomocnictwa w postępowaniu sądowoadministracyjnym jest spełniony poprzez pisemne potwierdzenie istniejącego pełnomocnictwa, nawet jeżeli potwierdzenie to zostanie dokonane z datą późniejszą niż czynność procesowa, do dokonania której pełnomocnictwo było wymagane

SN Sygn. akt II CZ 110/14
Udokumentowane  w formie pisemnej pełnomocnictwo, które nie jest pismem procesowym, nie musi  zawierać daty jego sporządzenia, a co za tym idzie brak daty na pełnomocnictwie  nie  stanowi  braku  formalnego  w  rozumieniu  art.  130  k.p.c.(postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 lipca 2003 r., III CZP 54/03 Prok. I Pr. 2004 r., nr 4, poz. 33). W   konsekwencji   opatrzenie   dokumentu pełnomocnictwa  procesowego datą późniejszą niż data wniesienia przez pełnomocnika skargi kasacyjnej nie uzasadnia odrzucenia  skargi  na  podstawie  art.  3986§ 2 k.p.c.  (zob. również postanowienia Sądu Najwyższego:  z dnia16 marca 2006 r., III SZ 1/06, OSNP 2007, nr 9-10, poz.148, z dnia 7 listopada 2006 r., I CZ 74/06, niepubl.).