1

Temat: Wezwanie do złożenia dokumentów

Wykonawca razem z ofertą złożył wymagane oświadczenia oraz wszystkie wykazy i dokumenty składane na Wezwanie - art 26.2
Jeden z wykazów nie potwierdza spełnianie warunku udziału w postępowaniu, pozostałe są poprawne.
Czy ten jeden wykaz potraktować jak dokument niezłożony i na podstawie 26.2 dać wykonawcy 5 dni na jego dostarczenie (z możliwością późniejszego zastosowania 26.3)?
Czy wezwać do uzupełnienia wadliwego dokumentu na podstawie 26.3?
Wykluczam 3 ewentualność tzn Wezwanie do złożenia wszystkich dokumentów w trybie 26.2

2

Odp: Wezwanie do złożenia dokumentów

Obstawiam 26.3 skoro sam zdecydował złożyć wszystko z ofertą.

3

Ja bym zastosował 26.2. Skoro dokument jest zły to go nie mam i wzywam do złożenia. Jeżeli nadal będzie nieodpowiedni to dopiero wówczas 26.3

4

marekw2 napisał/a:

Ja bym zastosował 26.2. Skoro dokument jest zły to go nie mam i wzywam do złożenia. Jeżeli nadal będzie nieodpowiedni to dopiero wówczas 26.3

a miało być szybciej a może zabraknąć TZO

5

Dlaczego udawać, że on dokumentu nie złożył, skoro go złożył? To nie tak, że nie ma dokumentu, bo jest, tyle tylko, że nie potwierdza spełniania warunku.

6

jo napisał/a:

a miało być szybciej a może zabraknąć TZO

Jakie szybciej. Przy starej ustawie małe postępowanie, w którym miałem dwie, trzy oferty załatwiałem w jeden dzień. Następnego dnia po złożeniu ofert lub nawet tego samego wysyłałem zawiadomienie o wyniku i po 5 dniach podpisywałem umowę. Teraz dopiero po 8 dniach po upływie terminu składania ofert zaczynam je na poważnie oceniać

7

Ja bym zastosował 26.2, dla wadliwego dokumentu.

8

ja stosowałem 26.3 ale następnym razem jako dupochron będę stosował chyba 26 ust 1 lub 2

9

ja bym stawiał na 26.3, wezwanie do złożenia dokumentu który już jest ale nie potwierdza, o tym właśnie mówi 26.3

Jarosław teraz to już tylko wypada podliczyć głosy w naszym głosowaniu i wydruk z forum załączyć do protokołu.

10

A załóżmy, że wykonawca składa dokumenty wraz z ofertą i okazuje się, że jeden z dokumentów nie  potwierdza właśnie spełnienia warunku, a jednego z nich nie załączył w ogóle - i co wtedy - wzywać na tej samej podstawie?

11

Ja jestem za 26.2. Z drugiej strony tworzy się jakąś fikcję dotyczącą zastosowania 26,3. Na dobrą sprawę wykonawca w takim przypadku ma prawo do zweryfikowania dokumentów 2x.
Na szczęście nikogo nie skrzywdzę bo mam jedną ofertę i mam nadzieję ze na wezwaniu 26,2  poprzestanę.
W innej sytuacji zastosowałbym chyba 26.2 ale do wszystkich dokumentów, również tych dobrych. Ale jakoś do żadnej opcji nie mam 100% przekonania.

12

Marcel napisał/a:

Ja bym zastosował 26.2, dla wadliwego dokumentu.

W 26.2 jest mowa o wadliwym?

13

Nie ma mowy ale ma zastosowanie w pierwszej kolejności.

14

i nie możesz napisać ze jest wadliwy więc da ci pewnie ten sam i potem z 26.3??

15

jo napisał/a:

Raczej opiszę dlaczego jedne zostały uznane a inne nie.

16

jarosław napisał/a:
jo napisał/a:

Raczej opiszę dlaczego jedne zostały uznane a inne nie.

pytanie czy możesz z 26 ust 1 ??