1

Temat: Przesłanki do wykluczenia Oferenta

Dzień dobry,

To mój pierwszy dzień na forum i od razu mam do Państwa pytanie. Startując w przetargu każdy oferent zobowiązany jest, pod rygorem odrzucenia jego oferty, do podpisania stosownych oświadczeń dotyczących przesłanek wykluczenia z postępowania. Proszę jednak o radę co zrobić, gdy dany Oferent taki dokument podpisał, a istnieje możliwość, że nie jest to zgodne z prawdą z dwóch przyczyn:
a) na Oferencie ciąży jarzmo rozwiązania umowy z tytułu nienależytego wykonania usługi
b) (mniej możliwe do udowodnienia) Wyroki Sądu z tytułu powództwa cywilnego

Z pozycji KontrOferenta, czy jest to w jakiś sposób do udowodnienia?

Z góry dziękuję za pomoc

2 (edytowany przez seniorcristobal 2017-01-04 13:40:08)

Odp: Przesłanki do wykluczenia Oferenta

Schemat działania według mnie:
1) jako wykonawca informujesz Zamawiającego o swoich podejrzeniach, załączając jakieś dowody (argumenty) na poparcie swoich tez
2) Zamawiający będzie w takiej sytuacji zobowiązany wyjaśniać tę sytuację, prawdopodobnie zwracając się do Twojego konkurenta z odpowiednim pismem
3) do całej tej korespondencji i ewentualnych wyjaśnień konkurenta masz dostęp

Zatem ważne jest tutaj poinformowanie Zamawiającego - na nim bowiem wtedy będzie ciążył ciężar przynajmniej wyjaśnienia tej sprawy, a jeśli będziesz miał wątpliwości co do sposobu jakim sie zakończą owe wyjaśnienia- służą ci środki ochrony prawnej

3

Odp: Przesłanki do wykluczenia Oferenta

O ile zamawiający określił przesłankę wykluczenia z art. 24 ust. 5 pkt 2 i/lub 4 Pzp to możesz pisać do Wykonawcy, w przeciwnym wypadku i tak nie będzie podstawy do wykluczenia takiego wykonawcy.