1 (edytowany przez lexus 2016-11-28 07:08:24)

Temat: Przygotowania do sprawozdania

Witajcie

W związku z wejściem ustawy o szczególnych zasadach rozliczeń podatku od towarów i usług oraz dokonywania zwrotu środków publicznych ......., muszę przygotować dla masy jednostek pismo odnośnie zaleceń w sprawie wiadomo, prowadzenia rejestrów niezbędnych do wprowadzenia danych w sprawozdaniu o udzielonych zamówieniach.

Czy dysponujecie może jakimś artykułem w necie, komentarzem, czymkolwiek odnośnie racjonalnego wytłumaczenia pkt po punkcie jak należy dane sprawozdanie wypełniać, głównie chodzi mi o rubryki odnoszące się do zamówień udzielonych z wyłączeniem procedur pkt 2-32 ??

Serdecznie dziękuję

2

Odp: Przygotowania do sprawozdania

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/analizy-systemowe/roczne-sprawozdania-o-udzielonych-zamowieniach

może tam coś znajdziesz.

ma być nowe rozporządzenie o sprawozdaniu.

3

A co ma do tego zmiana ustawy o VAT?

4

Właśnie się tez zastanawiam?

5

ja się nie odzywałem w temacie bo nie wiedziałem czy to tylko ja nie rozumiem autora :-|
ale widzę, że jednak jest nas więcej smile

6

jarosław napisał/a:

A co ma do tego zmiana ustawy o VAT?

dzięki za uwagę, już poprawiłem pytanie, chodzi o wejście w życie nowej ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych zasadach rozliczeń podatku od towarów i usług oraz dokonywania zwrotu środków publicznych przeznaczonych na realizację projektów finansowanych z udziałem środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej lub od państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu przez jednostki samorządu terytorialnego.

7

Ale czy w/g ciebie ta ustawa ma jakiś wpływ na zamówienia publiczne , szczególnie na sprawozdanie o udzielonych zamówieniach?
Rozumiem że z tematem VAT-u w samorządach jest mnóstwo zamieszania, ale czy to ma przełożenie na zamówienia publiczne?

Zasady sporządzania sprawozdań nie zmieniły się od 2-3 lat kiedy to wprowadzono zasadę sporządzania takiego sprawozdania przez wszystkich zamawiających udzielających zamówień DO 30000,00 euro (w tym szkoły i inne małe j. organizacyjne dysponujące swoimi planami finansowymi).

8

Wg mnie tak, skoro będzie jeden nr NIP to sprawozdanie prowadzi główna jednostka.

9

Czy to, że kilka jednostek jest na tym samym nr NIP oznacza, że nie mogą udzielać zamówień jako odrębne podmioty?

10

Czy wdrożenie skonsolidowanego rozliczenia z tytułu podatku VAT sprowadza się do obowiązku traktowania całej gminy wraz ze wszystkim jednostkami organizacyjnymi jako jednego zamawiającego?
Opublikowano: QA 639755
Status: aktualne
PYTANIE
Z wyroku TSUE z dnia 29 września 2015 r. (C-276/14) oraz uchwały NSA z dnia 26 października 2015 r. (I FPS 4/15) wynika, iż samorządowe jednostki i zakłady budżetowe nie spełniają przesłanek uznania ich za podatnika podatku VAT. Wobec tego, miasto X wdraża od 1 stycznia 2016 r. "skonsolidowane" rozliczenia z tytułu podatku VAT i wszystkie jednostki i zakłady podatkowe będą działać w ramach jednego podatnika, którym jest miasto (NIP jest jednolity dla wszystkich jednostek), będące czynnym podatnikiem VAT. W związku z tym, nowo zawierane umowy od 1 stycznia 2016 r. będą zawierane w imieniu miasta, reprezentowanego przez dyrektora jednostki zawierającej umowę.
Czy w dalszym ciągu jednostki i zakłady budżetowe miasta są odrębnymi zamawiającymi w rozumieniu p.z.p. i ustalającymi wartość udzielanego zamówienia odrębnie od wartości zamówień udzielanych przez inne jednostki organizacyjne zamawiającego jak i też zamawiającego, tj. jednostki samorządu terytorialnego - mając na względzie przepis art. 2 pkt 12 p.z.p. oraz przepis art. 3 ust. 1 pkt 1 p.z.p.?
ODPOWIEDŹ
Przywołane w zapytaniu wyroki nie zmieniają rozumienia definicji zamawiającego określonej przepisami ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych dalej p.z.p. Różne jednostki organizacyjne tej samej jednostki samorządu terytorialnego mogą być traktowani jako odrębni zamawiający zdefiniowani w art. 2 pkt 12 p.z.p.
Uzasadnienie
Zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 12 p.z.p. zamawiającym może być zarówno osoba fizyczna, jak i osoba prawna, czy też w końcu jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, a zobowiązana do stosowania p.z.p. Zamawiającym w rozumieniu p.z.p. może więc być zarówno np. jednostka samorządu terytorialnego taka jak gmina będąca osobą prawną, ale także samodzielnym zamawiającym może być jednostka budżetowa tej samej gminy. Na prawidłowość takiej interpretacji przepisu wskazuje zarówno przywołany w zapytaniu art. 3 ust. 1 pkt 1 p.z.p. jak i art. 32 ust. 5 p.z.p. Ostatni z wymienionych przepisów dotyczy co prawda szacowania wartości zamówienia publicznego ale wprost stanowi o możliwości odrębnego szacowania zamówień przez jednostki organizacyjne zamawiającego. P.z.p. stanowi, że w sytuacji gdy wyodrębniona jednostka organizacyjna zamawiającego posiadająca samodzielność finansową udziela zamówienia związanego z jej własną działalnością, to wartość udzielanego zamówienia ustala się odrębnie od wartości zamówień udzielanych przez inne jednostki organizacyjne tego zamawiającego posiadające samodzielność finansową. Z powyższego wynika, iż w ramach jednej struktury takiej jak np. gmina mogą także funkcjonować samodzielni zamawiający niezależnie od tego, iż na potrzeby rozliczeń podatkowych będą się posługiwali tym samym numerem identyfikacji podatkowej.
Wdrożenie "skonsolidowanego" rozliczenia z tytułu podatku VAT nie wywołuje co do zasady skutku sprowadzającego się do obowiązku traktowania całej gminy wraz ze wszystkim jednostkami organizacyjnymi jako jednego zamawiającego. Status samodzielnego zamawiającego przysługuje przykładowo każdemu samorządowemu zakładowi budżetowemu (art. 9 pkt 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych jaki działa na terenie tej samej gminy.

kiedyś znalazłem coś takiego

11

Dobrze znalazłeś, bo nic się nie zmienia, każdy jest odrębnym zamawiającym.

12

Dzięki JO!

13

Ja również potwierdzam, nic się nie zmieniło.

14

W takim razie dzięki JO za info!

15

lexus napisał/a:

Witajcie

W związku z wejściem ustawy o szczególnych zasadach rozliczeń podatku od towarów i usług oraz dokonywania zwrotu środków publicznych ......., muszę przygotować dla masy jednostek pismo odnośnie zaleceń w sprawie wiadomo, prowadzenia rejestrów niezbędnych do wprowadzenia danych w sprawozdaniu o udzielonych zamówieniach.

Czy dysponujecie może jakimś artykułem w necie, komentarzem, czymkolwiek odnośnie racjonalnego wytłumaczenia pkt po punkcie jak należy dane sprawozdanie wypełniać, głównie chodzi mi o rubryki odnoszące się do zamówień udzielonych z wyłączeniem procedur pkt 2-32 ??

Serdecznie dziękuję

Tak. Ale to będzie w sprawozdaniu składanym w 2018 roku, za 2017 więc pewnie formularz będzie zmieniony z urzędu.

16

Link do nowego rozporządzenia dot. sprawozdania:

https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0019/33283/Rozporzadzenie-z-dnia-15-grudnia-2016-r.-w-sprawie-informacji-zawartych-w-rocznym-sprawozdaniu-Dz.-U.-poz.-2038.pdf

17

z każdym nowym rozporządzeniem coraz więcej danych trzeba podawać. ręce opadają.

18

Jakie konsekwencje wiążą się z tym że w sprawozdaniu za rok 2017 nieprecyzyjnie zsumuje się zamówienia do 30000euro. Może się to wydawać głupie ale  w naszej jednostce nie da się zamówień poniżej dokładnie zsumować

19

nie ma konsekwencji napiszą po kontroli że kierownik ma pilnować bardziej pracownika i tyle

20

ZB napisał/a:

Jakie konsekwencje wiążą się z tym że w sprawozdaniu za rok 2017 nieprecyzyjnie zsumuje się zamówienia do 30000euro. Może się to wydawać głupie ale  w naszej jednostce nie da się zamówień poniżej dokładnie zsumować

Nigdzie nie da się tego dokładnie zsumować, poza tym kto to sprawdzi!

21

Oj Marcel są kontrole co liczą co do złotówki ^^.

22 (edytowany przez Marcel 2017-01-05 12:25:15)

To niech liczą, sprawdzają faktury a później niech sprawdzą jeszcze raz czy się im to pokryje big_smile
Co zaliczać co nie zaliczać do sprawozdania, zbyt jest to drobiazgowe do 100% zgodności wyliczenia.

23

smile Ale zdarzają się tacy kamikaze . Może nie miałeś nieprzyjemności tongue

24

A Ty maiłeś?, sprawdzał Ci ktoś sprawozdanie do 30 000 ojro?, wątpię.