1

Temat: dostawa prasy

Witam, przeprowadzam zamówienie na dostawę prasy. Skoro jest to zamówienie na dostawę powtarzającą się okresowo to przy szacowaniu zsumowałam wartość zamówień na dostawę prasy w roku ubiegłym. Wartość szacunkowa wynosi poniżej 14 tys. euro. Każdą prenumeratę  mogę więc zamówić osobno. Mój kierownik, a także księgowy pod każdym najmniejszym zamówieniem chcą mieć wniosek w którym muszę wpisać wartość szacunkową zamówienia i kwotą którą zamierzam przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.Jaka to będzie wartość zamówienia i jaka kwota przy pojedynczej prenumeracie?

2

Odp: dostawa prasy

no taka jaką oszacujesz, spr. na rynku ile kosztuje prenumerata danego czasopisma i masz

3

A jak w takim przypadku ma się do tego art. 34 ust. 1, który mówi, że "Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się okresowo jest łączna wartość zamówień tego samego rodzaju:
1) udzielonych w terminie poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym, z uwzględnieniem zmian ilościowych zamawianych usług lub dostaw oraz prognozowanego na dany rok średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, albo
2) których zamawiający zamierza udzielić w terminie 12 miesięcy następujących po pierwszej usłudze lub dostawie.
Czy wartością szacunkową nie będzie jednak łączna wartość zamówień na prasę w 2007 pomnożona przez wskaźnik?
Poza tym nie wiem jak uwzględnia się w szacowaniu te zmiany ilościowe zamawianych dostaw?

4

poniżej 14 tys euro nie stosujesz zapisow ustawy

5

skorowidz napisał/a:

poniżej 14 tys euro nie stosujesz zapisow ustawy

ale żeby dojśc do tego wniosku, najpierw trzeba przepisy zastosować (opis przedmiotu i szacowanie wartości) i dopiero podjąc decyzję - z ustawą pod rękę, czy poza ustawą.

smile nora

6

Zapomnij o art. 34 i oszacuj normalnie tzn. według obecnych cen.