1

Temat: pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego

Witam,
gdy Wykonawca powołuje się na zasoby podmiotu trzeciego to pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego żąda się od Wykonawców do oferty czy dopiero od Wykonawcy najkorzystniejszego??? (postępowanie poniżej progu).

2

Odp: pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego

ja żądam do oferty zgodnie z opinią UZP ale wiele osób twierdzi że dopiero od najkorzystniejszego

3

Powinno być do oferty.

4

mało tego czytałem gdzieś że nie musi być w oryginale może4 być w kopii

5

jo napisał/a:

mało tego czytałem gdzieś że nie musi być w oryginale może4 być w kopii

§ 14 Rozporządzenia Ministra Rozwoju w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia:

1. Oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu dotyczące wykonawcy i innych podmiotów, na których zdolnościach lub sytuacji polega wykonawca na zasadach określonych w art. 22a ustawy oraz dotyczące podwykonawców, składane są w oryginale.
2. Dokumenty, o których mowa w rozporządzeniu, inne niż oświadczenia, o których mowa w ust. 1, składane są w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem.
3. Poświadczenia za zgodność z oryginałem dokonuje odpowiednio wykonawca, podmiot, na którego zdolnościach lub sytuacji polega wykonawca, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego albo podwykonawca, w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą.

Także ten tego. Można czytać u źródła albo 'gdzieś' wink

6 (edytowany przez jo 2017-01-10 13:23:09)

a gdzie w rozporządzeniu jest mowa o zobowiązaniu (w § 9 rozporządzenia nie jest wymienione zobowiązanie i jest słowo "może")  a te zapisy dotyczą tylko oświadczeń i dokumentów z rozporządzenia chyba że zobowiązanie potraktujemy jako oświadczenia)

7 (edytowany przez seniorcristobal 2017-01-10 15:11:47)

A czym, że to jest jeśli nie oświadczeniem innego podmiotu? smile
Zobowiązanie to oświadczenie woli innego podmiotu o oddaniu zasobów. Oświadcza, że odda zasoby. To chyba oczywiste jest.
I zapisy rozporządzenia odnoszą się do zobowiązania. Zakres desygnatów dokumentów z par. 9 jest faktycznie otwarty ale jak  najbardziej  i mieści się w nim zobowiązanie. W zasadzie w praktyce zamówień to o czym piszę par. 9 rozporządzenia jest właśnie zobowiązaniem. Praktykuje się inne dokumenty? Jeśli tak - to mają one tez być w oryginale a wynika to z przywołanego par.14.

8

Wcześniej zobowiązanie nosiło nazwę "pisemne zobowiązanie..." teraz już wykreślono słowo "pisemne".

9

czyli krótko mówiąc w odniesieniu do zobowiązania wywalili "pisemność" z ustawy ale wpisali ją do  § 14 rozporządzenia??