1

Temat: Błąd w obliczeniu ceny czy omyłka? Jeśli tak to która?

Witam
PN poniżej progów, dostawy
Doradźcie proszę

Wykonawca w formularzu oferty podał  cenę netto bardzo niską w stosunku do ceny brutto.
Z sumy ceny netto i wartości vat podanej przez Wykonawce nie wynika kwota brutto.
Z moich analiz, rachunków i spostrzeżeń wynika, iż Wykonawca w formularzu oferty w cenie netto liczbowo i słownie podał cenę jednostkową danego asortymentu.
Po dokonaniu przeze mnie obliczeń wygląda na to że cena netto podana w formularzu ofertowym pomnożona przez ilość asortymentu wymagana w ramach przedmiotu zamówienia plus wartość podatku vat podana przez Wykonawcę w ofercie w sumie dają cenę brutto oferowaną przez Wykonawcę w ofercie.
Co w takiej sytuacji.
Nie mam innych dokumentów w ofercie,  na podstawie  których można by tą omyłkę poprawić.
czy mogę to poprawić sama po przez np. odwrotność, iż cena brutto - vat daje netto...????
czy mogę poprawić za zgodą Wykonawcy?
czy może powinnam wezwać do wyjaśnienia sposobu obliczenia ceny?
Co mogę, co powinnam zrobić w tym zakresie żeby uratować sytuację, proszę o poradę i podstawy prawne, wyroki etc.

Z góry dzięki

2

Odp: Błąd w obliczeniu ceny czy omyłka? Jeśli tak to która?

Podtrzymuje temat.
Jakieś podpowiedzi?

3 (edytowany przez seniorcristobal 2017-01-10 15:59:08)

Gosiu,

jeśli widzisz, że to oczywista omyłka - to poprawiasz. Co ci po wyrokach. Każda sprawa i stan faktyczny, zwłaszcza przy tego typu dylematach jest inny i dany wyrok może nie mieć racji bytu w Twoje sytuacji.

Z oczywistą omyłką musi być tak, że każdy, nie tylko Ty - jak rzuci okiem na ofertę- to dojdzie do takiego samego wniosku.
Podstawa prawna do poprawiania różnych byków w wyliczeniach i przepisywaniach jak najbardziej jest. Całość sprowadza się do tego, żeby można to uznać za oczywisty błąd i nie zahaczyć o zmianę oferty nieuprawnioną, czyli nie w wyniku poprawki z art. 87.
Nikt tu Ci rozległej analizy prawnej Twojego przypadku na forum nie zrobi, zwłaszcza za ..   smile

4 (edytowany przez goska1 2017-01-10 16:10:46)

Dzięki za pomoc.
Jak ja patrze w ofertę to widzę, ze po prostu, ktoś wpisał cenę jednostkową.
Tylko, że nie mam na to żadnych innyc dokumentów w ofercie , które by mi to potwierdziły. Znowu wartośc podatku vat jest duża w stosunku do podanej netto, odpowiada bardziej brutto. Ja widzę oczywistość bo wiem, że w ramach tego zamówienia powinna byc określona ilość asortymentu. Pozostałe oferty mają podobny przediał cenowy jak cena brutto w tej ofercie.
Zastanawiam się tylko czy powinnam wezwać do wyjaśnień oferty w tym zakresie na podst. at. 87 ust 1. Czy może powinnam sama poprawić na podst. art 87 ust. 2 pkt.1,2 lub 3. Nie jestem pewna którą drogę obrać.