1

Temat: wartość zamówienia UE

Bardzo proszę o odpowiedź lub  podpowiedź.
Projekt unijny , zakres ten sam ale  w różnych szkołach:1. wyposażenie pracowni ( komputery , meble) , 2.  oprogramowania  systemowe ,biurowe i dydaktyczne , 3. informacja i promocja . 4. koszty związane z zarzadzaniem projektu.
Czy wartością  zamówienia jest cały koszt  czy można to podzielić ?

2

Odp: wartość zamówienia UE

Poczytaj w pierwszej kolejności umowę do projektu to ważne.

3

Przeczytałam. W umowie jest całkowity koszt projektu i kwota dofinansowania. Opisane są dość szczegółowo procedury do  20 tys zł. , do 50 tys.zł.  Natomiast powyżej 30 tys. euro  wg. ustawy prawo zamówień publicznych. Szczegółowych  wytycznych nie ma. Ja dlatego pytam ,bo na jakimś szkoleniu usłyszałam  , że wartością  zamówienia jest cały koszt projektu a może się przesłyszałam...
Ja na przykład  koszty informacji, promocji     i zarzadząnia projektu liczyłabym osobno .

4

tu:

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/szacowanie-wartosci-i-udzielanie-zamowien,-w-tym-zamowien-objetych-projektem-wspolfinansowanym-ze-srodkow-unii-europejskiej

Najistotniejszy cytat:

W pierwszej kolejności przy szacowaniu wartości zamówień udzielanych w ramach przedmiotowego projektu współfinansowanego ze środków UE, konieczne jest wyodrębnienie tych zamówień, których zakres może być oszacowany z góry na cały okres realizacji projektu, i które mogą być udzielone jednorazowo w ramach jednego postępowania. W odniesieniu do tych zamówień ich szacunkowa wartość winna być ustalona z uwzględnieniem wszystkich dostaw, usług lub robót budowlanych przewidywanych do wykonania w całym okresie realizacji programu. Jeżeli ze względów organizacyjnych zamówienia te będą udzielane w częściach w ramach odrębnych postępowań do ustalenia wartości poszczególnych części stosować się będzie art. 32 ust. 4 ustawy PZP. Nie jest zatem możliwe podzielenie takiego zamówienia na części i oszacowanie ich wartości odrębnie dla każdej z części.