1

Temat: siwz po nowelizacji

witam,

mam kilka pytań dot. zapisów siwz po nowelizacji.

1. czy wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie muszą złożyć osobne oświadczenie o spełnianiu warunków i osobno oświadczenie o braku podstaw wykluczenia? tak to niby wynika z art. 25a.6.

2. czy w przetargu nieograniczonym mogę poprzestać, jeżeli chodzi o podstawy do wykluczenia, tylko na samym oświadczeniu?

3. jak się ma art. 94.2.3 do art. 94.1.2. umowę mogę podpisać po upływie 5 dni od wysłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty. w jakim przypadku możemy umowę podpisać przed upływem tych 5 dni? jakoś nie ogarniam tego 94.2.3

4. czy preferujecie jedno oświadczenie o spełnianiu warunków i brak podstaw do wykluczenia, czy lepiej dwa osobne, tak jak to proponuje UZP na swojej stronie?

2

Odp: siwz po nowelizacji

1) wykluczeni obaj warunki wystarczy jeden ten który spełnia
2) poniżej progów unijnych możesz
3) mniej niż 5 dni tylko jeżeli była jedna oferta
4) mam osobne jak UZP

3

jo napisał/a:

3) mniej niż 5 dni tylko jeżeli była jedna oferta

ok. o tym mówi 94.2.1. ale co daje 94.2.3?

4

nie wnosi nic jeżeli chodzi o 5 dniowy termin

5

No właśnie tez mnie nurtuje 26a ust. 6 czy faktycznie tylko jeden składa ? Skąd to wynika ? Rozumieć mam, że jeśli jeden posiada wiedzę i doświadczenie a drugi dysponuje gotówka to wtedy każdy z osobna wypełnia oświadczenie ?

6 (edytowany przez jo 2017-01-11 11:33:59)

kiedyś miałem taki przetarg były trzy warunki w oświadczeniu wpisałem żeby doprecyzowali kto jaki warunek spełnia i wtedy miałbym informację że łącznie spełniają (jeżeli dopuściłem łączenie doświadczenia)
chyba 25a ust 6

7

jo napisał/a:

nie wnosi nic jeżeli chodzi o 5 dniowy termin

to po co no jest?

8

Nemo napisał/a:

No właśnie tez mnie nurtuje 26a ust. 6 czy faktycznie tylko jeden składa ? Skąd to wynika ? Rozumieć mam, że jeśli jeden posiada wiedzę i doświadczenie a drugi dysponuje gotówka to wtedy każdy z osobna wypełnia oświadczenie ?

z tego wynika. że każdy składa to oświadczenie w tym zakresie w jakim spełnia warunki udziału

9

Tak 25a ust 6.
Ja właśnie tak to rozumiem, że zakres decyduje o tym czy jedno oświadczenie czy składa każdy.
A co w przypadku koncesji? Czy każdy z konsorcjantów powinien posiadać uprawnienia?
Na urzędzie znalazłam takie zdanie :W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie zasadniczo wystarczającym jest, aby jeden z grupy takich podmiotów (konsorcjum) wykazał spełnienie warunków udziału  w postępowaniu.
Co znaczy to zasadniczo?

10

moim zdaniem jeżeli ten który ma koncesję będzie wykonywał to działanie które koncesji wymaga to jest ok

11

w przepisach przejściowych w art. 18.1 mamy, że:
komunikacja między zamawiającym a wykonawcami odbywa się zgodnie z wyborem zamawiającego za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. ? Prawo pocztowe (Dz. U. z 2012 r. poz. 1529 oraz z 2015 r. poz. 1830), osobiście, za pośrednictwem posłańca, faksu lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844 oraz z 2016 r. poz. 147 i 615);

rozumiem, że mogę ograniczyć kontakt do: operatora, faksu i e-maila?