1

Temat: wolna ręka a podwykonawstwo

Czy dajecie zapis w zaproszeniu do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na USŁUGĘ dostawy wody i odprowadzania ścieków (art. 67 ust. 1 pkt a) z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze ) zapis, że\" wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy\" zgodnie z art. 36a. Jest jeszcze art. 36b, że zamawiający żąda wskazania przez wykonawce części zamówienia których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom i podania przez wykonawcę firm podwykonawców

2

Odp: wolna ręka a podwykonawstwo

Ja daję, właśnie jestem na etapie tworzenia zaproszenia.

3

Ja mam poniżej progów. Napisz jak to wygląda w zaproszeniu i jak to wyegzekwować. I oczywiście ja nie stosuję art. 29 ust. 3a. Pisałam o tym w poście zakres stosowania ustawy Pzp

4

I oczywiście nie będę żądała KRSu ani CEDiG. Tylko oświadczenie że nie podlega wykluczeniu art. 24 ust. 1 pkt 12-23

5

Oczywiście, też zostaję tylko na oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia, nic więcej, warunków nie stawiam nie żądam oświadczenia o spełnieniu, tylko moja WR dotyczy innego zadania niżeli Twoje.

6

Sprawdź, czy zamawiający do 1 marca każdego roku następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie, jest zobligowany przekazać je prezesowi UZP.
Więcej o tej zmianie piszemy w ?Vademecum Zamówień Publicznych?, www.vademecumzp.wip.pl
In-house - od 1 stycznia 2017 r. ruszyły zamówienia ?in-house? z wolnej ręki; dotyczy to przede wszystkim samorządów, ale też np. administracji publicznej z podległymi jednostkami. Zmiany dotyczą m.in. takich kwestii jak:
?    osobiste wykonanie części usług lub robót przez wykonawcę ? od 1 stycznia 2017 r. wykonawca, któremu udzielono zamówienia z wolnej ręki, którego przedmiotem jest świadczenie usług użyteczności publicznej lub roboty budowlane, jest obowiązany osobiście wykonać kluczowe części tych usług lub robót.
?    wygaśnięcie umowy na skutek uzyskania udziału w kontrolowanej osobie prawnej przez kapitał prywatny ? od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie przepis, że umowa zawarta w trybie zamówienia z wolnej ręki wygasa z upływem 3 miesięcy od dnia, w którym w kontrolowanej osobie prawnej udział uzyskał kapitał prywatny, z wyjątkiem pewnych przypadków.
Więcej o tej zmianie piszemy w ?Vademecum Zamówień Publicznych?, www.vademecumzp.wip.pl