Temat: Plany zamówień.
Witam.
Czy plan zamówień , który musimy teraz tworzyć obejmować ma również zamówienia poniżej 30 tys euro i inne do których nie stosuje się ustawy pzp?
pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Plany zamówień.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Czy plan zamówień , który musimy teraz tworzyć obejmować ma również zamówienia poniżej 30 tys euro i inne do których nie stosuje się ustawy pzp?
pozdrawiam
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/czynnosci-zamawiajacego-przed-wszczeciem-postepowania
nie
Jak chcesz możesz zamieszczać, obowiązku nie ma.
Dziękuję.
Czy w planie zamówień orientacyjną wartość zamówień podajemy netto czy brutto?
I to jest dobre pytanie
Domyślam się, że wartość zamówień = wartości zamówienia czyli bez podatku ale to tylko domysły:)
Powinien to być plan postępowań wchodzących ze względu na wartość w PZP. Więc to determinuje posługiwanie się wartością zamówienia (w netto).
I taką drogę przyjmijmy.
nie wystarczy, że podamy czy poniżej progu unijnego czy powyżej?
A ja przyjąłem wartość brutto tym bardziej że w budżecie raczej operuje się wartościami brutto. W wykazie wyraźnie zaznaczono że chodzi "orientacyjną wartość zamówienia brutto" wiec to raczej nie jest problem.
Jarosław, a jak brutto wyniesie 30 100 euro, to potraktujesz jako postępowanie planowane do przeprowadzenia?
nie wystarczy, że podamy czy poniżej progu unijnego czy powyżej?
art. 13a
2. Plan postępowań o udzielenie zamówień zawiera w szczególności informacje dotyczące:
1) przedmiotu zamówienia;
2) rodzaju zamówienia według podziału na zamówienia na roboty budowlane, dostawy lub usługi;
3) przewidywanego trybu lub innej procedury udzielenia zamówienia;
4) orientacyjnej wartości zamówienia;
5) przewidywanego terminu wszczęcia postępowania w ujęciu kwartalnym lub miesięcznym.
Do planu wchodzą tylko te zamówienia których wartość szacunkowa przekracza 30 tys e i to jest oczywiste. W przypadku 30100 euro brutto takie zadanie nie wchodzi do planu zamówień.
Dla mnie kwestia podawania tych wartości netto/brutto to wtórny problem, tym bardziej kiedy wyraźnie określam jaka to wartość (brutto / netto)
Mnie wygodniej operować wartością brutto bo moi bossowie tylko takie kwoty widzą. Zresztą sam plan ma czysto informacyjna funkcję i jak jest sporządzony czytelnie to nie powinno być problemu.
tym roku będę liderem grupy zakupowej na gaz, która zostanie zawiązana pewnie ok. czerwca.
nawet nie wiem ilu będzie członków tej grupy.
mogę się jedynie opierać na wartości najkorzystniejszej oferty, jaką miałem w tym roku.
w innych przypadkach są kwoty w budżecie to nie ma problemu.
W twoim wypadku w planie umieściłbym swoje zamówienie jeżeli jego wartość przekracza 30000 euro a w czerwcu zaktualizował plan jeżeli bedzie już wiadomo kto i za ile kupuje
ok. czyli wpiszę tylko wartość zamowienia dla naszego powiatu, a inne powiaty i gminy mnie nie interesują.
czy w planie też powinienem ująć usługi zamawiane w oparciu o art. 138o ustawy Pzp?
w moim przypadku chodzi o usługi pocztowe
A co w przypadku gdy mam jedno zamówienia w budżecie nisko wycenione.
Wszystko zależy jak się ułożą wcześniejsze przetargi i czy będą jakieś oszczędności, czy mogę wpisać to zamówienia do planu, z tym że może ono nie być zrealizowane. Jak sama nazwa wskazuje plan czyli coś co zakładam a nie koniecznie wszystko pójdzie zgodnie z nim.
1) a zamówienia powyżej 30 tyś euro zlecane z art 4 pkt g) i h) chyba nie nie uwzględniam??
2) końcem zeszłego roku ogłosiłem już postępowanie na niektóre zadania to ich ujmuję??
3) w IV kwartale będziemy ogłaszaćprzetrag na odbiór odpadów w 2018 roku nie mam tego jeszcze na wazie w WPF mimo to też to pokazać mimo że nie ma związku budżetem na rok 2017??
mowa jest o postępowaniach planowanych do wszczęcia, wg mnie to:
1) plan nie powinien obejmować zamówień wyłączonych z art. 4,
2) chodzi o postępowania planowane do wszczęcia w danym roku, więc jak wszczęte w poprzednim to powiedziałbym że nie,
3) o problemie przechodzenia realizacji zamówienia na kolejny rok mając zatwierdzony plan na bieżący nie odzywam się.
jak się ma właśnie budżet na rok 2017 do planu?
w budżecie mam np. środki na gaz, do umowy którą podpisałem w 2016 r.
w 2017 r. będę robił przetarg ale środki będą w budżecie 2018 r.
plan ma dotyczyć tylko postępowań wszczętych i na które środki mam zabezpieczone w 2017?
tez jestem w trakcie przygotowywania planu i tak się zastanawiam czy należy umieszczać zamówienia, których przewidywana realizacja/wykonanie nie jest pewne i nie można określić szczegółów przedmiotu zamówienia (takich jak np. przedmiot i termin) W przypadku zamówień niemożliwych do przewidzenia, w sytuacji późniejszego ich wystąpienia, istnieje przecież możliwość a nawet konieczność aktualizacji planu w trakcie jego realizacji?
Nie widziałem aby z czegoś wynikał obowiązek aktualizacji planu zamówień raz zamieszczonego.
no ja też nie doczytałam się tego ale jak to w życiu przecież korekty zdarzają się i co wówczas wprowadzać zmiany i nie zamieszczać aktualizacji ?
a co w przypadku zamówienia finansowanego z UE, którego realizacja planowana jest w IV kwartale ale pod warunkiem otrzymania dotacji (dopiero ubiegamy się o te środki) - ująć to w planie? jak Wy robicie?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc