1

Temat: Właściwy organ

Wiem, ze jest późno i w dodatku niedziela ale czy ktoś odpowie albo pomoże mi odpowiedziec na pytanie w ustawie o gospodarce nieruchomościmi nieruchmości zbywa "Właściwy organ" i pytanie czy to jest tylko prezydent miasta, burmistrz, wojt czy jeszcze jakas inna osoba? Czy organem Właściwym moze byc uzytkownik nieruchomości, tzn prezes społki skarbu państwa.

2

Odp: Właściwy organ

Jest późno, jest niedziela a na dodatek jest to forum zamówień publicznych wiec pytanie cokolwiek nie na miejscu wink a odpowiedzi bym szukał na początku wspomnianej ustawy (w słowniczku)

3

I tu sie mylisz!! pytanie jaknajbardziej zasadne, sprawa dotyczy wydzierżawienia gruntów przez spółke skarbu państwa. Czy na wydzierżawienie gruntów musze ogłaszac przetarg? zgodnie z ustawa PZP i ustawą gospodarka nieruchomościami.
Wiem art. 4 . ust. 3 i)

4

Nie myle sie. To forum dotyczy zamówień publicznych a wydzierżawianie gruntów ma sie nijak do zamówień publicznych. Przytoczony art. 4 ust 3 i dotyczy nabywania praw rzeczowych do nieruchomości a Ty, jak sie zdaje chcesz te prawa oddać (mówiąc kolokwialnie).

5

No dobrze, mam grunt, jestem społką skarbu państwa umowa jest podpsiana juz od 15 lat, -biagła- po kontroli w księgowości stwierdziła, ze musimy ogłaszac przetarg na wydzierżawienie tych grunów a ta umowe wypowiedzieć. I co mam teraz robić???

6

w sprawach dot. gosp. nieruchomościami właściwym oraganej jest RG to ona podejmuje uchwałę i upoważnia np. wójta do zawarcia umowy/aktu
Marko ma rację jezeli oddajesz w dzierżawę to nie upzp

7

No i to chciałam wiedzieć......... dzieki

8

Oj chyba nie Danaug - skoro pytający jest spółką skarbu państwa to rada gminy nie ma tu nic do powiedzenia - raczej starosta art. 4 pkt 9 z zastrzeżeniem art. 60

9

Zoja , sprawa dzierżawy gruntów to: Ustawa o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa art.38 a szczególnie art 39   smile

10

jak pisałam to nie wiedziałam że Zoja to spółka - Zoju do dzierżaw stosujesz art. 4 pkt.3 lit.i (czyli nie stosujesz ustawy)

11

Uzupełnienie - uchwałę w sprawie dzierżawy podejmuje Zarząd (właściwy organ)

12

Danaug, zoja chce oddać w dzierżawe a nie wziąć w dzierżawe 4.3 i nie ma tu zastosowania. Madziulek rozstrzygneła kwestie

13

smile....i mam nadzieję,że Zoja zmieni zdanie o prawnikach wink

14

do madziulek - jak to mówia - " nie mierz wszystkich jedną miara" ...........:-)

15

napisałam odp. na Twój problem, chciałam Ci pomóc.........riposta nie potrzebna.

16

Pisałam o prawnikach, że nie mozna wszystkich porywnywac do jednego .....:-) A za pomoc dziekuję, usmiechnij sie :-)

17

smile smile smile smile smile  w rzeczywistości usmiecham się o wiele ładniej wink

18

Coś jednak jest na rzeczy z tym krawiectwem Madziulku smile

19

zastanowię sie nad tym jadąc do  domu smile smile smile tongue  zadowolony ? wink

20

Nieustająco tongue