1 (edytowany przez goska1 2017-01-13 10:36:59)

Temat: Do odrzucenia czy do poprawienia?

PN poniżej progów
Kryteria oceny ofert: cena; termin; gwarancja.
W formularzu Wykonawca zadeklarował, ze składa ofertę na część 1.
W części 1 Wykonawca wpisał cenę, w wierszach dotyczący części 1 pozostawił puste miejsca w pozacenowych kryteriach (termin, gwarancja)
W części 2 wykonawca pozostawił puste miejsce w cenowym kryterium oceny ofert, a wpisała termin i gwarancję.

We wzorze formularza będącym załącznikiem do siwz i stanowiącym jej integralną częśc Zamawiający, pod tabelą do której należało wpisać kryteria, wpisał:
"UWAGA! Należy wypełnić tylko w części/ach, na którą/które Wykonawca składa ofertę. Jeżeli Wykonawca nie składa oferty na daną cześć prosimy o wpisanie w polu ?NIE DOTYczy? lub wykreślenie z tekstu części, której nie dotyczy. Pozostawienie pustego miejsca w polach jest równoważne wpisaniu NIE DOTYczy i będzie potraktowane jako brak złożenia/nie złożeenie  oferty na daną część."

Odrzucić jako niezgodna z SIWZ? Nie wpisał kryteriów nie złożył oferty?
czy pokusić się o inną omyłkę, gdyż deklarował złożenie na część 1 i pomylił wiersze?
Co wy byscie zrobili w takiej sytuacji? Sprawa dość pilna.

2

Odp: Do odrzucenia czy do poprawienia?

Podtrzymuję temat sprawa dość pilna i nie bardzo wiem na co mogę sobie w tym zakresie pozwolić....
Poratujecie? Swoimi doświadczeniami?

3

Był jeden formularz czy osobne do każdej części?

4

Jeden formularz

A tak wyglądały miejsca na wpisanie kryteriów:

Taki był w tym postepowaniu

Kryteria cenowe i pozacenowe

Numer czesci    netto    vat    brutto    termin    gwarancja
1                   
2                   

Ale wykonawca wygrzebał z innego podobnego postepowania taki (pozostałe zapisy w formularzu są takie same tylko forma tabel się zmieniała):

Kryterium cenowe

Numer czesci    netto    vat    brutto
1                   jest           jest           jest
2                   pusto    pusto    pusto

Kryteria pozacenowe
Numer czesci    termin    gwarancja
1                     pusto    pusto
2                      jest    Jest

I co w takiej sytuacji jak w formularzu do przetargu na który złożyłl zastrzegliśmy, że pozostawienie pustego miejsca oznacza brak oferty na daną częśc. Wykonawca w formularzu  ofertowym w pierwszym zdaniu formularza wymienił części na które skłąda ofertę, po między kilkoma innym częściami wymienił część 1 ale o drugiej nie wspomnial.  A formularz oferty, na którym sporządił ma ylko zapis że pozostawienie pustego miejsca oznacza "nie dotyczy". No ale tak czy tak my się sugerujemy SIWZ i wzorem formularza załączonego do siwz odnosnie przetargu, na który złożyli ofertę.
Jakie działanie w tej sytuacji jest uzasadnione ustawą?
Czy mogę poprawić na podstawie art. 87 ust 2 pkt 3 najpierw poprawienie omyłki za zgodą wykonawcy polegającej na   pomyleniu wierszy i wpisał kryteria pozacenowe nie w tej części co  miał wpisac.?
Co traktować jako oświadczenie woli to na którą część składa ofertę, czy kryteria i że pomylił wiersze więc oświadczenie woli sie nie zmienia? Bo art 87 ust 2 pkt 3 pozwala na zmiany ale które nie mają wpływu na zmianę oświadczenia woli.

5

Można poprawiać jak z pozostałych dokumentów wynika na jaką złożył część a nie sądzę że tak jest w tym wypadku, wszelkie wyjaśnienia będą prowadziły do manipulacji i zmiany treści złożonej oferty.

6

Czyli odrzucił byś bez wyjaśnień?
Bo poprawienie za zgodą tj. 87 ust 2 pkt 3, z domysłu, ze zamienił wiersz bo zastosował inny niż załączony do siwz wzór formularza, z powodu którego załączył więcej kartek (bo części było dużo) i rozbił kryteria cenowe i pozacenowe, i zamaist pozacenowe wpisać w części 1, (przez nie uwage i dużą ilość kartek pomiędzy tymi dwoma punktami 1.1 i 1.2) wpisał w częsci 2.?
A w pkt 1 formularza w którym miał wskazać numery części na które składa  ofertę, między pozostałymi na które też złożył, wpisał część 1 a nie wpisał 2-ej.

Moje obawy czy nie powinnam tego wyjaśniać wynikają z wyroków przytoczonych w linku poniżej

http://www.przetargipubliczne.pl/archiwum/art,7065,zgodnosc-tresci-oferty.html

7

Owszem, wyjaśnienia przed odrzuceniem dla pewności są wskazane, wezwij, zobaczysz co odpowie.

8

A co ja z n nim zrobie jak odpowie że sie pomylił. I że prosi o poprawienie oferty i wpisanie pozacenowych kryteriów w wierszu dotyczącym części 1. Bo on w formularrzu w pierwszym zdaniu pisząc na jakie części skłąda ofertę wymienił część 1 ....
To co ja mam z takim Wykonawcą począć ......
Poprawić na podst art. 87 ust 2 pkt 3 chyba nie będę mogła, bo to juz by podchodziło pod uzupełnienie oferty?
Dobrze myślę?
Wzywać do wyjasnień w związku z częścią 1 czy 2 ? Bo przecież obie sa niekompletne ....
Co raz bardziej wątpię w mozliwość uratowania tej oferty...

9