26

Odp: Plany zamówień.

Odnośnie zamówień na 2018 rok - ja podaję w planie bo przewiduję przetarg w 2017 - dotyczy wszystkich "organizacyjnych" zamówień typu prąd, ubezpieczenie, poczta itp. Czy trzeba? W przypadku wydzielenia komórki zamówień publicznych taki plan jest bardzo przydatny, ja wiem co i kiedy będzie zgłaszane do realizacji.
Planowane ale bez środków - skoro brak środków to nie wykazywać, zmienić plan w chwili zmian w budżecie.
Generalnie każda zmiana budżetu powodująca pojawienie się nowego zadania będzie zobowiązywała do aktualizacji planu.

138o nie wiem czy można podciągnąć pod art. 4- tam mówi się że ustawy nie stosuje się. 138o jednak mówi o sposobie prowadzenia postępowania więc z ostrożności wpisałbym do planu.

27

janek159 napisał/a:

Nie widziałem aby z czegoś wynikał obowiązek aktualizacji planu zamówień raz zamieszczonego.

Dla mnie taki obowiązek wynika z tego że plan sporządza się w ciągu 30 dni od dnia przyjęcia planu (również jego zmian)

28

,,Generalnie każda zmiana budżetu powodująca pojawienie się nowego zadania będzie zobowiązywała do aktualizacji planu".

Osobiście nie widzę takiego obowiązku w przepisie. W przypadku braku tej aktualizacji zarzut nie mógłby powstać.

Czy są już jakieś wytyczne w tej sprawie Jarosław czy jest to Twoje stanowisko?

29

przecież zazwyczaj pod koniec roku (przynajmniej tak jest u nas) zostają przyznane różne (nieplanowane) dofinansowania i dotacje z warunkiem wykorzystania ich  do końca roku

30

Moje oczywiście.

31 (edytowany przez janek159 2017-01-13 11:21:42)

Ona75 napisał/a:

przecież zazwyczaj pod koniec roku (przynajmniej tak jest u nas) zostają przyznane różne (nieplanowane) dofinansowania i dotacje z warunkiem wykorzystania ich  do końca roku

ustawa mówi kiedy należy ten plan sporządzić i zamieścić:

nie później niż 30 dni od dnia przyjęcia budżetu lub planu finansowego

więc nie myśl o tym co będzie pod koniec roku.

32

staram się tylko być  przewidywalna:)
ok planuje trzymając się sztywno art. 13 a

33

może lepiej podać jedno postępowanie więcej (w przypadku wątpliwości interpretacyjnych) niż nie podawać, a potem się tłumaczyć.

przetarg na gaz planuję w tym roku, a że z budżetu przyszłorocznego, to chyba nie ma znaczenia.

wystarczyłoby w tym art. o planie zapisać, że zamiast 30 dni od daty uchwalenia budżetu np. do 31 stycznia danego roku trzeba zamieścić plan, i byłoby jasne.

34 (edytowany przez jarosław 2017-01-13 13:46:15)

Problem w tym że do 31.01 niektórzy mogą nie wiedzieć co mają do zrobienia bo ani planu ani decyzji.
Zresztą nikt z tego strzelał nie bedzie

35

szad napisał/a:

przetarg na gaz planuję w tym roku, a że z budżetu przyszłorocznego, to chyba nie ma znaczenia.

Dobrze prawisz, ujmujesz te zamówienia które masz zamiar ogłosić w tym roku, to że umowa będzie podpisana w tym roku z mocą obowiązującą w przyszłym, czy też umowa zostanie podpisana w przyszłym roku ma mniejsze znaczenia wink

36

Czytam Wasze wypowiedzi na temat planu zamówień i zastanawiam się czy Wy tak na poważnie ? Mam styczność z kilkoma instytucjami zobowiązanymi do stosowania ustawy. Wszędzie plan z.p. jest sporządzany, bo tak nakazuje ustawa i tyle. Zawieramy w nim wszystko co zamierzamy zrobić w danym roku. To czy na dzień sporządzenia planu posiadamy środki finansowe na realizację tych zamierzeń nikogo nie interesuje. Później i tak rzadko kto do tego zagląda. Plan ZP to tylko plan (koncert życzeń), który zostanie zrealizowany w chwili gdy zamawiający pozyska środki finansowe. Część rzeczy z niego nie zostanie zrealizowana bo nie dostaniemy dofinansowanie, inne wypadną ponieważ zaplanowane środki własne trzeba przeznaczyć na jakieś pilne wcześniej nieprzewidziane zamówienie. Czasem w ciągu roku pojawiają się jakieś dodatkowe środki finansowe na konkretny nieprzewidziany wcześniej cel. Czasy gospodarki planowej, kiedy choćby się paliło i waliło plan musiał być zrealizowany chyba już minęły.

37

My również zamawiamy prąd i gaz w grupie zakupowej, ale jesteśmy jej członkiem, nie prowadzimy postępowania.

Co mamy wpisać w planie ?

38

Moim zdaniem skoro nie ogłaszacie to nie zamieszczacie, robi to natomiast lider który przeprowadzi postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego.

39

A co w przypadku, gdy grupa zakupowa zawiązuje się tak w połowie roku (już od paru lat).
Dostajemy co roku ok. lipca pismo z Urzędu Marszałkowskiego czy chcemy przystąpić, pełnomocnictwo do podpisania itd.
W sumie nie wiem czy powinienem teraz z góry zakładać, że grupa zakupowa (gaz, prąd) znowu powstanie (powstanie na 99,9%, bo zysk (oszczędności)  jest niezaprzeczalny.

40

Bitter, w czym widzisz problem? Wpisz w PZ odpowiednią kwotę, a w kolumnie tryb zamówienia wstaw alternatywę np. przetarg nieograniczony lub zakup w ramach grupy

41

Tak zrobię

42

A co zrobić z robotami budowlanymi typu zjazd z ulicy x, inna to np. chodnik ( mały) na ul.   , chodnik w miejscowości x. Każda z osobna poniżej 30 tys euro ale już razem  to  wyszedłby przetarg. Czy łączyć takie zamówienia czy oddzielnie je traktować???.
Kolejne pytanie o dokumentację projektową - łączycie czy każda oddzielnie?

43

Roboty budowlane na danym obiekcie należy łączyć, więc zjazdy i chodniki na tej samej drodze (nawet w różnych miejscowościach) należy łączyć.
Co do dokumentacji to zdania uczonych są podzielone. Ja łączę wszystkie planowane dokumentacje i jeżeli wartość przekracza 30 tys to PN. Niektórzy twierdzą że każda dokumentacja stanowi oddzielny przedmiot zamówienia którego nie trzeba łączyć.

44

No właśnie, te interpretacje są  tak różne że ja mam co roku problem. Te zjazdy i chodniki nie są na tej samej drodze sad Ona są w rożnych częściach gminy...w tym problem

45

ja projekty łączę branżami na liniowe, drogowe i kubaturowa

46

Moi drogowcy chodniki zawsze liczą i sumują z planowanymi robotami drogowymi na drodze będącej obiektem bud. Często są to duże pieniądze.
Problem mam zwykle z pozycją np pt remonty dróg, naprawy przepustów itp. Teoretycznie częściowo remonty takie realizuje się przecież na drogach na których planowane sa przetargi. Z drugiej strony planując takie zamówienie trudno założyć że właśnie tam będą one realizowane (doraźne naprawy) więc nie ma możliwości zaplanować takich remontów.

47

Może będzie łatwiej prosić Was o podpowiedź, jak podam przykład. Nie wiem czy powinnam łączyć te inwestycje czy też traktować je jako odrębne zadania:

1. Przebudowa nawierzchni drogi gminnej w miejscowości X
2,. Przebudowa ulicy Zielonej w miejscowości Y
3. Przebudowa ulicy Słonecznej w miejscowości Y
4. Przebudowa drogi wewnętrznej przy ulicy Tartacznej w miejscowości Y
5. Przebudowa nawierzchni dróg wewnętrznych przy ulicy Sienkiewicza w miejscowości Y.
Każda z osobna poniżej progu 30.000. Termin wykonanie dość blisko siebie. Ale jeśli muszę to połączyć to wyjdzie - wiadomo - pn.
To samo mam z innymi inwestycjami -
1. Budowa chodnika wraz z przejściem dla pieszych w miejscowości X
2. Budowa alejki spacerowej w miejscowości Y
3. Budowa chodnika w miejscowości XX.
Z osobna - poniżej progu - razem połączone - procedura PN.
Proszę Was o pomoc w kontekście planu ale i właściwej realizacji procedury sad

48

W odniesieniu do robót budowlanych główną rolę będzie odrywał fakt, czy dany obiekt budowlany może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną.

Zgodnie z definicjami zawartymi w art. 2 pkt 5d i art. 2 pkt 8 ustawy Pzp:

przez obiekt budowlany ? rozumieć należy wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa lub inżynierii lądowej i wodnej, który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną,
przez roboty budowlane ? należy rozumieć wykonanie albo zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 2c lub obiektu budowlanego, a także realizację obiektu budowlanego, za pomocą dowolnych środków, zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego.

49

Marcel, czyli nie kierować się 3  tożsamościami ( bo to zawsze można w moim przypadku podpasować - te same roboty, ten sam wykonawca i niemalże ten sam czas ),  LECZ wychodzić z założenia obiektu pełniącego samodzielnie swoją funkcje.

W takim przypadku byłyby to oddzielne zamówienia, wg ich wartości.

50

No pewnie, że przy robotach budowlanych nie kierujemy się trzema tożsamościami.