1

Temat: OZE

mam problem mam robić PN na solary ale mam problem bo marszałkowski twierdzi i to oficjalnie i grozi korektami że jeśli ktos puści to jako RB to korekta 100% co wy na to

2

Odp: OZE

chyba dostawa z usługą

3

Robiłam jako dostawę i montaż...

4

ma teraz na tapecie wymianę opraw elektrycznych troszkę nowej sieci ale nie dużo nowe wysięgniki ale głównym przedmiotem jest dostawa i tym sposobem niestety ładuję się w przetarg unijny

5

też robiłam jako dostawę wraz z montażem

6

fuck próg teraz 872 netto ? nigdy unijnego nie robiłem czy sama SIWZ czymś się różni?

7

ej ja juz sie zgubiłem jak całkowita wartość projektu ok. 2 200 000,00 to robie zwykły PN czy unijny?

8

jak odstawy albo usługi to unijny trochę się różni

9

ale solary to jaka dostawa a kto zamontuje (krasnoludki)

10

dostawa z usługą (montażem)

11

a ingerencja w budynek kucie otworów zamurowania to dostawa?

12

gdzie szukać tych przetargów unijnych? i jakichś wytycznych od czego zacząć?

13

Zamawiający25 napisał/a:

a ingerencja w budynek kucie otworów zamurowania to dostawa?

dostawa + montaż

szukać tu: http://ted.europa.eu

14

Czy masz jakąs dokumentację na ten montaż? Jeśli robisz na zasadzie "zaprojektuj i wykonaj" zgodnie z definicją robót - będą to roboty budowlane a nie dostawa. Trzeba zrobić dokumentację, obliczyć moce, wykonać podłaczenia do sieci itp
To moja opinia i tak robiłem

15

Też robię to jako robotę budowlaną. Patrz prawo budowlane art 29 ust.2 pkt 15 i 16. O ile samą dostawę kolektorów i ich wniesienie na dach można od biedy potraktować tak jak chce tego UM to w połączeniu z konieczną do wykonania instalacją elektryczną i wodną (rury łączące kolektory z zasobnikiem, montaż zasobnika i podłączenie całości do istniejącej instalacji c.w.u ) będzie to bez wątpienia robota budowlana wymagająca co najmniej zgłoszenia.

16

mam zrobione prokekty budowlano wykonawcze na cała inwestycje kosztorysy itp. a ze starostwa mam opinię że montaż solarów nie wymaga pozwolenia a ni zgłoszenia

17

Sam montaż kolektorów na budynku oczywiście że nie wymaga, ale cała instalacja towarzysząca już niekoniecznie. Wiem, że wszyscy włącznie ze mną robią to bez zgłaszania ale czytając rożne opinie w tym GINB nie jestem pewien czy jest to zgodne z PB.

18

no tak ale skoro marszałek jasno mówi żeby robić to jako dostawa i tym samym przetargiem unijnym to nie będę du... nadstawiał

19 (edytowany przez marekw2 2017-01-20 07:54:43)

Działając zgodnie z zasadą, że ten kto daje pieniądze zawsze ma rację postępujesz słusznie.
Nie wiem jednak czy rozmawiamy o tym samym marszałku ale w piśmie UM woj. podlaskiego http://www.rpowp.wrotapodlasia.pl/priva … 427045.pdf  znajduje się też taki zapis
Natomiast zgodnie z art.6 ust.3 ustawy PZP instalacje kolektorów słonecznych mogą być zakwalifikowane do robót budowlanych tylko w przypadku gdy będą niezbędne do wykonania robót budowlanych
Uważam, że postępując zgodnie z tym w każdym przypadku gdy występuje konieczność wykonania lub przebudowy instalacji towarzyszących kolektorom (elektryczna, obieg czynnika grzejnego, dostawa i montaż zasobnika, podłączenie tej nowej instalacji do istniejącej sieci c.w.u) swobodnie można to zlecić jako robotę budowlaną. Proponuję doprecyzować sprawę we właściwym urzędzie.
Tego typu pisma tworzą młodzi prawnicy mający w głowie dziesiątki ustaw jednak często 0 praktyki i stąd takie zero jedynkowe widzenie. Być może autor pisma nie ma świadomości, że to co widzi na dachu to tylko drobna cześć większej całości. Cała instalacja dla domu jednorodzinnego to koszt rozpoczynający się od ok. 10 -12 tyś zł w tym kolektory to około 4 tyś (pisze o kolektorach tradycyjnych, bo próżniowe to zupełnie inna bajka)Trzeba ich czasem lekko nakierować.

20

Celem twojego zamówienia nie jest robota budowlana, nawet jeśli jej elementy pojawiają się i są niezbędne do realizacji zamówienia. Klasycznym przykładem jest montaż urządzenia RTG - które zazwyczaj wymaga znacznych prac budowlanych, niejednokrotnie o sporych wartościach, a mimo tego nikt nie traktuje dostawy i montażu urządzenia jako roboty budowanej.

21

Można też porównać z windą która bez wątpienia jest RB.

22

A jak to się ma do rozporządzenia w sprawie robót budowlanych (dz.u 2016 poz1125) gdzie wymienione jest wykonywanie instalacji cieplnych, wodnych, wentylacyjnych i gazowych jako RB?

23

Jarosławie tak się ma, że z koniem nie ma co się kopać. Jak marszałek powiedział, tak ma mieć i tyle, bo naliczą korekty.

24

Jednak powinno być to jasno sprecyzowane. Proponuję napisać o wyjaśnienie i niech twórca tego pisma wskaże czym się kierował nie łącząc tego z RB