1

Temat: Powtórzenie usług podobnych w przypadku 138o

Prowadziłem postępowanie na usługi społeczne zgodnie z art. 138o - wartość ok 50 tyś euro. W ogłoszeniu wspomniałem, że będę chciał powtórzyć usługi w określonym zakresie i na określonych zasadach (nie wskazywałem artykułu z wolnej ręki 67 ust. 1 pkt 6)

Wartość nowego postępowania wynosi ok 18 tys euro. Czy stosuje się przepisy ustawy czy tez nie?
Czy muszę publikować ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - tak jak to jest w przypadku zamówień udzielanych w trybie PN?

2

Odp: Powtórzenie usług podobnych w przypadku 138o

Poglądy na forum w zakresie udzielania zamówień podobnych o wartości poniżej 30 tys. ? dzielą się na dwa:
1. udzielać każdego zam. podobnego w oparciu o PZP,
2. nie stosować PZP, skoro jest opinia UZP, że nie trzeba

3

Podeślij mi tą opinię UZP, że nie trzeba stosować.

Ale zauważ, że do usług społecznych o mniejszej wartości, nie stosuje sie przepisów ustawy Pzp, a jedynie te zawarte w wart 138o.

4 (edytowany przez janek159 2017-01-19 13:10:47)

Samzam, 67.1.6 - odrębnie. Nikt tu nie będzie chciał uzasadnienia na to.

5

Któryś informator UZP z 2010 r. Sory, ale nie mam czasu na szukanie. Jeżeli nie stosujesz PZP, to skąd w ogóle takie pytanie?

6

Mam tylko to:
Stanowisko zamawiającego znajduje poparcie także w opiniach UZP (Informator Urzędu Zamówień Publicznych z kwietnia 2011 r., str. 25, pod redakcją m.in. Joanny Czarneckiej, dostępnego na stronie www.uzp.gov.pl): ?W przypadku, gdy wartość zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego będzie niższa lub równa niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 14.000 euro, do udzielenia zamówienia procedury przewidziane w ustawie Prawo zamówień publicznych nie będą miały zastosowania, ze względu na uregulowane w art. 4 pkt 8 Pzp. W takiej sytuacji możliwe będzie udzielenie zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego innemu podmiotowi niż wykonawca zamówienia podstawowego.?

7

Nigdy nie stosowałem Pzp gdy np. uzupełniające czy dodatkowe nie przekraczały 30 000 euro.