1

Temat: podmiot trzeci udostępnia osobę

Zobowiązanie podmiotu trzeciego (firma x, która jest jednocześnie podwykonawcą) do oddania do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby zamówienia podpisał podmiot trzeci, czyli firma x (tak jak trzeba). Ta firma x oświadcza że daje wykonawcy do dyspozycji w trakcie realizacji zamówienia na spełnianie warunku zdolność techniczna/zawodowa osobę Kazika posiadającego uprawnienia do samodzielnych funkcji w zakresie kierowania robotami budowlanymi w specj. konstrukcyjno-budowlanej) Natomiast charakter stosunku, jaki będzie łączył nas z wykonawcą: umowa o podwykonawstwo. Czy wystarczy podpis podmiotu trzeciego na zobowiązaniu, bez podpisu Kazika?

2

Odp: podmiot trzeci udostępnia osobę

Skoro firma udostępnia osobę to jest to dysponowanie pośrednie i jest ok.

3

Czyli, gdy osoba pozostaje w dyspozycji podmiotu trzeciego? Ale skąd mam wiedzieć, że ten podmiot trzeci (jakieś przedsiębiorstwo wielobranżowe z wpisem do CEDiG) dysponuje tą osobą (w tym przypadku osobą posiadająca uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w zakresie kierowania robotami budowlanymi w specjalności konstrukcyjno-budowlanej). Czy mnie ma interesować jaki łączy stosunek prawny tego podmiotu z panem od uprawnień? Bo z zobowiązania tego podmiotu trzeciego nie wiem. Ale na końcu tego zobowiązania jest zapis: charakter stosunku, jaki będzie łączył nas z wykonawcą: umowa o podwykonawstwo. I to wystarczy? Nas, czyli podmiotu trzeciego i tego Pana z Wykonawca? Proszę o pomoc w rozwiązaniu moich wątpliwości.

4

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, brakuje ci informacji istotnych, to wezwij wykonawcę do złożenia wyjaśnień. Ustawa przewiduje takie rozwiązanie.