1

Temat: art. 29 ust. 3a w wolnej ręce

czy w wolnej ręce na usługę dostawy wody (art. 67 ust. 1 pkt a) z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze )musi zamawiający określić w opisie przedmiotu wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia aby wykonawca np. ujął w umowie art. 29 ust 3a. Wydaje mi się że w wolnej ręce ten zapis nie dotyczy, ale chciałam się dowiedzieć co wy o tym sądzicie
Jest to zamówienie na usługę. I nie wyobrażam sobie wyegzekwowania takiego zapisu od nich w umowie. to monopolista, który nie chce nawet podpisać oświadczeń, a co dopiero mam od nich wymagać zatrudnienia osób o pracę. Ale może na usługę dostawy wody i odprowadzania ścieków nie muszę wymagać

2

Odp: art. 29 ust. 3a w wolnej ręce

to jest usługa?

Art. 143. 1. Na czas nieoznaczony może być zawierana umowa, której przedmiotem są dostawy:
1) wody za pomocą sieci wodno-kanalizacyjnej lub odprowadzanie ścieków do takiej sieci;
2) (uchylony)
3) gazu z sieci gazowej;
4) ciepła z sieci ciepłowniczej;
5) licencji na oprogramowanie komputerowe.

3

to jest usługa. I będzie zawierana na półtorej roku. I ja się pytam o art. 29 ust. 3a ustawy

4

Oj Ewelinek, widzę że jesteś otwarta na refleksje.

5 (edytowany przez jarosław 2017-01-10 10:27:00)

Wg mnie to dostawa.
Art 29.3a nie przewiduje wyłączeń w uwagi na zastosowany tryb udzielenia zamówienia.
Jeżeli uważasz że to usługa to musisz zastosować 29.3a

6

to jest wniosek o wszczęcie postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki na usługę dostawy wody i odprowadzania ścieków. Wg opinii UZP są wyłączenia, zamawiający sam musi dokonać oceny. Ale mi chodzi o to że ja nie tworze umowy tylko wykonawca i on nie musi sie zgodzic na taki zapis.
Ustawodawca regulując brzmienie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp miał na celu zobligowanie zamawiających do dokonania oceny, czy przy realizacji konkretnego zamówienia publicznego na usługi lub roboty budowlane wykonanie określonych czynności będzie zawierało cechy stosunku pracy. Jeśli wystąpią te czynności, to po stronie zamawiającego będzie spoczywał obowiązek określenia w opisie przedmiotu zamówienia wymagania zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności.

7

Na usługi w WR stosujesz 29.3a na dostawy nie.

8

Nie jest to takie oczywiste.

Po pierwsze art. 29.3a należy czytać łącznie z art. 36.2.8a - w WR nie ma SIWZ.
Po drugie w art. 68 nie ma mowy o tym, że zamawiający musi przekazać wykonawcy Opis Przedmiotu Zamówienia (w ten sposób odpada 29.3a).

Dla tych, którzy twierdzą bezwzględnie że "Na usługi w WR stosujesz 29.3a", to mam zadanie. Np. przy usłudze dystrybucji EE, wprowadźcie swoje postanowienia z 29.3a do umów wykonawcy. Powiecie pewnie, że przecież można nie zawierać umowy z takim upartym wykonawcą... No tak przymusu nie ma... wink

9

... jeszcze tytułem uzupełnienia przy "wodzie" to nawet 68.1 nie trzeba stosować.

10

Zgadzam się, oczywiste nie jest, jednak opis zamówienia być musi, tego WR nie wyłącza, wyłącza natomiast art.36.1-3  a więc tego już łącznie nie czytamy z 29.3a, wówczas wychodzi że stosujemy 29.3a jednak pozostaje suchy przepis gdyż nie można zastosować do tego 36.2.8a!, gdzie tu logika?, nie wiem..., babol ustawowy, kolejny!

11

Trzeba się jednak kierować przepisami ustawy Kodeks pracy. Należy rozpatrzeć czy zachodzą przesłanki w nim zapisane. Moim zdaniem, na usługę dostawy wody nie należy wymagać zatrudnienia osób na umowę o pracę. Nie można bowiem wykazać godzin pracy, pracy pod nadzorem i wykonywanej osobiście. Zamawiającego nie interesuje czy w danej chwili za nieprzerwane dostawy wody odpowiada x czy y.

A czy dajecie zapis w zaproszeniu do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na USŁUGĘ dostawy wody i odprowadzania ścieków (art. 67 ust. 1 pkt a) z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze ) zapis, że\" wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy\" zgodnie z art. 36a. Jest jeszcze art. 36b, że zamawiający żąda wskazania przez wykonawce części zamówienia których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom i podania przez wykonawcę firm podwykonawców

12

janek159 napisał/a:

to jest usługa?

Art. 143. 1. Na czas nieoznaczony może być zawierana umowa, której przedmiotem są dostawy:
1) wody za pomocą sieci wodno-kanalizacyjnej lub odprowadzanie ścieków do takiej sieci;
2) (uchylony)
3) gazu z sieci gazowej;
4) ciepła z sieci ciepłowniczej;
5) licencji na oprogramowanie komputerowe.

A ja nawiąże do postu Janka. Moim zdaniem dostawa wody to DOSTAWA a nie USŁUGA.
Tak samo jak dostawa energii elektrycznej, ciepła czy gazu. DOSTAWA.
Zobacz ewelinek jak piszesz : Usługa dostawy wody. Coś nie tak. Brzmi absurdalnie.
Myśmy zawsze to traktowali jako dostawę, nigdy usługę. Nawet na jednym ze szkoleń już ładnych parę lat temu prowadzący zwracał uwagę na to, żeby tego nie mylić przy tych zamówieniach. Dostawa to dostawa a nie usługa. I wtedy nie ma tu 29 3a. I Twój problem z głowy.

13

To jest usługa, bo wartość szacunkowa jest większa dla wartości odprowadzania ścieków, niż dostawa wody

14

To jest usługa, bo wartość szacunkowa jest większa dla wartości odprowadzania ścieków, niż dostawa wody