1

Temat: Plan zamówień publicznych

Witam,
Co robicie w przypadku zadań, na które dopiero wnioskujecie. Już wyjaśniam. Złożyłam wniosek na kilka jednakowych rodzajowo zadań. Co roku dostajemy dofinansowanie na część z nich. W tym pewnie też otrzymamy środki. Czy takie inwestycje ujmujecie w Planie teraz, czy dopiero po otrzymaniu dotacji i wprowadzeniu zmian do budżetu? Czy w ogóle jest możliwość zmiany Planu wynikająca ze zmiany budżetu, podyktowanej otrzymaniem środków na konkretne zadanie? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

2

Odp: Plan zamówień publicznych

W ustawie nic nie pisze co w przypadku zmiany planu finansowego. Ja wrzuciłam plan zamówień zgodny z planem finansowym i tyle, jeśli w ciągu roku dojdą zadania (a pewnie dojdą) to nie zmieniam planu zamówień

3

ja wpisałem tylko to co miałem w przyjętym budżecie chyba jak będą zmiany to będę modyfikował pierwotny plan

4

Jak to mówiła szkoląca Pani Ewa Żak, nie ma obowiązku ustawowego aktualizowania planu zamówień, więc teoretycznie nie musisz, spokojna głowa, nikt Ci nie zarzuci że nie masz aktualizacji.
Ja raz na kwartał aktualizuję, a to dlatego, że w naszym budżecie powiatowym (rok 2016) na początku roku było 12 inwestycji a na koniec roku aż 43... Na logikę zrobiłam aktualizację ale planu, który wynikał z naszego wewnętrznego regulaminu o zamówieniach do 30.000 euro.

5

Specyfika mojej jednostki jest taka, że na część zadań dopiero teraz przyjęto plan finansowy, i te muszą być ujęte w planie zamówień co trochę potrwa. Są wśród nich tematy, do których postępowania należałoby wszczynać natychmiast. Czy waszym zdaniem byłoby zbrodnią wszczęcie postępowania, a dopiero potem opublikowanie planu zamówień?

6

Masz na to 30 dni od przyjęcia planu i to jest najważniejsze.

7

Ludzie, czy ten plan ma jakiekolwiek znaczenie? Przecież to jest koncert życzeń z którego nikt nikogo nie rozlicza. Ja wpisuję tam wszystkie zadania, o których wiem w momencie sporządzania i zapominam o jego istnieniu

8

plan to plan , część nam i tak z tego nie wyjdzie. jak marekw2 pisał koncert życzeń. u mnie w tym roku ogromny hmm