1

Temat: Brak dokumentów na potwierdzenie różnoważności- wezwać czy odrzucić?

Przetarg na dostawę tuszy i tonerów.
Kryteria oceny ofert: cena 60% i rodzaj materiału 40% (odpowiednia punktacja za oryginały i zamienniki).

Wykonawcy oferując produkty równoważne, czyli zamienniki musieli dostarczyć dokumenty udowadniające ich dobrą jakość (raporty z badań wydajności).
Procedura odwrócona 24aa.

I teraz tak, zaczynam badać najtańszego, okazuje się, że Brakuje kilku raportów na potwierdzenie wydajności zamienników. I powiedzcie mi czy mam go wezwać z 26.3 do uzupełnienia Brakujących raportów czy od razu stwierdzić niezgodność oferty z SIWZ 89 ust. 1 pkt. 2.
Sama napisałam w SIWZ że: "Niezałączenie do oferty ww. wymaganych dokumentów, w przypadku zaoferowania produktów innych niż oryginalne ? równoważnych ? będzie skutkowało odrzuceniem oferty na podstawie
art. 89 ust. 1 pkt. 2 ustawy." 

Jak sądzicie czy w procedurze odwróconej należy wzywać do złożenia dokumentów i czy akurat raporty można uzupełnić i jeśli wzywać to wszystkich czy tylko najkorzystniejszego?? Wiem, ze można wzywać do uzupełnienia oświadczeń i dokumentów, ale co z uzupełnianiem dokumentów które dotyczą dostawy (produktu) a nie podmiotu???

2

Odp: Brak dokumentów na potwierdzenie różnoważności- wezwać czy odrzucić?

Moim zdaniem oferta jest niezgodna z SIWZ w tym wypadku.

3

Uważasz Marcel, że jeśli na 11 ofert w 4 mam braki to wszystkie odrzucić a dopiero potem ocenić i wybrać najkorzystniejszą zgodnie z art 24aa.
A nie zarzucą, że nie wezwałam z 26.3?? Jak to jest z tym uzupełnianiem po nowelizacji? Wcześniej uzupełniało się to co określało Rozporządzenie w sprawie dokumentów, a teraz to tak na prawdę można wszystko uzupełnić, wyjaśnić, ale czy trzeba??

4

I tu wracamy do tematu kiedy należy składać dokumenty potwierdzające zgodność oferowanego dobra z siwz. Moim zdaniem bardzo dobrze zrobiono, że zażądano ich na etapie składania siwz. Sytuacja jest jasna odwalić i tyle, tym bardziej, że w siwz był stosowny zapis.

5

no właśnie czy zmieniony 26 ust 3 "inne dokumenty" nie byłby tu pomocny, jak rozumiem wykonawca podał jakie zamienniki proponuje a teraz miałby tylko dosłać dokumenty potwierdzajcie że zaproponowane zamienniki są równoważne

6

Tak wykonawca podaje zamienniki, ich nazwy, tylko przy kilku pozycjach brakuje dokumentów potwierdzających równoważność:(
Jej Katiqq to co radzisz byłoby dla mnie najlepszym wyjściem. Ale co z 26.3?? Można uzupełniać czy trzeba??

7

to jest dyskusyjne, bo można je uznać za niezbędne, tyle tylko, że w tej sytuacji zamawiający naraziłby się pozostałym wykonawcom nie stosując się do zapisów siwz

8

"Zamawiający wzywa" należy odczytywać jako obowiązek niestety

9 (edytowany przez jo 2017-01-23 11:24:24)

jak można zastosować 26.3 to trzeba zastosować

10

A może napisałam bezmyślnie głupotę w SIWZ a ustawa mówi inaczej... że jednak muszę uzupełnić.
Ależ nam życie "uprościli" tymi zmianami z czerwca:(

11

Moim zdaniem raporty z badań wydajności są oczywiście jako dok. przedmiotowy wymagany w celu weryfikacji posiadania przez oferowany przedmiot określonych w siwz wymagań, to może być też żądany w celu oceny jakości oferowanych produktów. Przyjmuje się wtedy, że taki raport stanowi część oferty, ponieważ na jego podstawie przyznawana jest konkretna ocena punktowa mająca wpływ na pozycję oferty w rankingu ofert i nie ma wtedy charakteru typowego dokumentu przedmiotowego.

12

Znalazłam taką interpretację:
"Jeżeli właściwość próbki lub informacje zawarte w kartach charakterystyki (np. określona właściwość) będą stanowić kryteria oceny ofert - wykonawca składa próbkę i karty charakterystyki wraz z ofertą. Jest to konieczne ze względu na dokonanie oceny ofert i ustalenie, którego wykonawcy oferta zostanie uznana za najwyżej oceniona. W takim przypadku próbka oraz karta charakterystyki stanowią treść oferty i niezłożenie próbki lub karty charakterystyki spowoduje odrzucenie oferty. Nie ma tu zastosowania art. 26 ust. 3 Pzp.

http://blogprzetargi.pl/kategorie/dokumenty-przedmiotowe-art-25-ust-1-pkt-2/istotne-jest-czym-jest-probka-skladana-w-postepowaniu/

Jeżeli zamawiający żąda próbki tylko w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane spełniają wymagania określone przez zamawiającego (w opisie przedmiotu zamówienia), zamawiający zgodnie z art. 26 ust. 1 lub ust. 2 Pzp (w zależności od wartości zamówienia), przed udzieleniem zamówienia, wzywa wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 10 dni lub 5 dni (w zależności od wartości zamówienia), terminie aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp. A więc także próbki asortymentu będącego przedmiotem zamówienia oraz karty charakterystyki, które należy zaliczyć do dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 2 Pzp (dokumentów potwierdzających spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego). Zgodnie bowiem z §  13 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia (Dz.U. z 2016 r. poz. 1126), w celu potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, zamawiający może żądać w szczególności próbek, opisów, fotografii, planów, projektów, rysunków, modeli, wzorów, programów komputerowych oraz innych podobnych materiałów, których autentyczność musi zostać poświadczona przez wykonawcę na żądanie zamawiającego."

Tego będę się trzymała przy rozstrzygnięciu.
Odrzucam niekompletne oferty jako niezgodne z SIWZ, nie uzupełniam.

13

Prawidłowo moim zdaniem.

14

Dzięki za pomoc ludziska:)