1

Temat: Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie

Witam.

Czy poniższy zapis jest prawidłowy?

"W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie wg wzoru na załączniku nr 3 (oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia) oraz nr 4 (oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu) do SIWZ składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Dokumenty te potwierdzają spełnianie warunków udziału w oraz brak podstaw wykluczenia w zakresie, w którym każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia."

Czy dobrze rozumiem, iż teraz po nowelizacji oświadczenie o spełnianiu warunków udziału składa każdy z członków konsorcjum (poprzednio wystarczyło, że złożył jeden wykonawca - członek konsorcjum). Oświadczenie o niepodleganiu oczywiście składają również oddzielnie.

pozdrawiam i proszę o rozjaśnienie

2

Odp: Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie

W obecnym stanie prawnym oświadczenia składa każdy z członków konsorcjum.

3

a czy to oznacza że jeżeli był warunek jedna robota budowlana to każdy z konsorcjantów musi złożyć oświadczenie że taka robotę wykonał i przedłożyć na wezwanie wymagane dokumenty??

4

Powinieneś wskazać w siwz, że wystarczy żeby jeden spełnił warunek. Nie możesz wymagać od konsorcjantów więcej niż od pojedynczego wykonawcy, przy czym pamiętać należy, że niektóre zasoby można łączyć, inne nie.

5

Bitter napisał/a:

Czy dobrze rozumiem, iż teraz po nowelizacji oświadczenie o spełnianiu warunków udziału składa każdy z członków konsorcjum (poprzednio wystarczyło, że złożył jeden wykonawca - członek konsorcjum). Oświadczenie o niepodleganiu oczywiście składają również oddzielnie.

Dobrze rozumiesz.

Przykład w skrócie:
Jeżeli mamy dwóch członków konsorcjum A i B i był warunek jedna dostawa, to
A - składa oświadczenie, że nie spełnia;
B - że spełnia
i jest ok.

6

jo napisał/a:

a czy to oznacza że jeżeli był warunek jedna robota budowlana to każdy z konsorcjantów musi złożyć oświadczenie że taka robotę wykonał i przedłożyć na wezwanie wymagane dokumenty??

jak wyżej

7

MIRAS napisał/a:

Dobrze rozumiesz.

Przykład w skrócie:
Jeżeli mamy dwóch członków konsorcjum A i B i był warunek jedna dostawa, to
A - składa oświadczenie, że nie spełnia;
B - że spełnia
i jest ok.

Dokładnie tak.

8

Wezwałem konsorcjum do złożenia dokumentów, w pismie wyraźnie zaznaczyłem ,że zgodnie z rozporządzeniem poświadczenia za zgodność z oryginałem dokonują wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego w zakresie dokumentów, które każdego z nich dotyczą. W złożonych papierach  oczywiście wszystko poświadczył lider.
W ofercie mam pełnomocnictwo dla lidera "do reprezentowania każdej z firm łącznie i z osobna ....a także do zawarcia umowy". Jest też klauzula. że "w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do zakresu umocowania pełnomocnictwo to należy rozumieć jak najszerzej".
Czy taka treść waszym zdaniem obejmuje też upoważnienie do poświadczania dokumentów za zgodność?
Czy jednak wzywać do zlożenia dokumentów partnera konsorcjum poświadczonych przez niego samego?

9

i co

nie chce mi się wierzyć aby nie uznać potwierdzenia za zgodność przez pełnomocnika, pomimo zmiany w zapisach Rozporządzenia (par. 14.3)

10

Pełnomocnictwo nadal funkcjonuje i zakres w nim określony.