1

Temat: minimalna stawka

zadzwonił potencjalny wykonawca (wpisany do CEDIG) usługi na inspektora nadzoru  i powołując sie na ustawę Dz.U.2016.1265 z dnia 2016.08.17 a konkretnie zapis
"1b) "przyjmujący zlecenie lub świadczący usługi":

a) osoba fizyczna wykonująca działalność gospodarczą zarejestrowaną w Rzeczypospolitej Polskiej albo w państwie niebędącym państwem członkowskim Unii Europejskiej lub państwem Europejskiego Obszaru Gospodarczego, niezatrudniająca pracowników lub niezawierająca umów ze zleceniobiorcami albo

b) osoba fizyczna niewykonująca działalności gospodarczej

- która przyjmuje zlecenie lub świadczy usługi na podstawie umów, o których mowa w art. 734 i art. 750 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 2016 r. poz. 380 i 585), zwanej dalej "Kodeksem cywilnym", na rzecz przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2015 r. poz. 584, z późn. zm.) albo na rzecz innej jednostki organizacyjnej, w ramach prowadzonej przez te podmioty działalności;",

i zapis art 8 a tej ustawy
"6. W przypadku umów zawartych na czas dłuższy niż 1 miesiąc, wypłaty wynagrodzenia w wysokości wynikającej z wysokości minimalnej stawki godzinowej dokonuje się co najmniej raz w miesiącu."

twierdzi że trzeba realizować te miesięczne płatności my z kolei mamy zapis że płacimy po zakończeniu inwestycji
jak wy robicie??

2

Odp: minimalna stawka

ktoś coś??

3 (edytowany przez janek159 2017-01-27 10:14:09)

coś
http://www.biurorach.biz.pl/minimalne_wynagrodzenie_2017

umowy cywilno - prawne, zdaje się, że trzeba to miesięczne rozliczenie zastosować

http://kadry.infor.pl/kadry/inne_formy_zatrudnienia/umowy_cywilnoprawne/745187,2,Umowy-zlecenia-2017-nowe-obowiazki-pracodawcow.html

4

jak inspektora rozliczać jak nikt nie sprawdzi ile czasu był na budowie??

5

nie wiem, ale z tego co teraz czytam, to wygląda mi na nowe obowiązki od 1.1.2017 dla zamawiającego jeżeli chodzi o zapisy umowne przy tego rodzaju umowach,

6

Kiedy wszczynamy postępowanie nie jest wiadome czy wygra osoba prowadząca działalność gospodarczą czy może jakaś firma. Wygląda więc na to, że we wzorach umowy należy przewidzieć sposób rozliczania przeznaczony dla osób prowadzących działalność i pilnować później na etapie rozliczania aby stawka za 1h nie była niższa niż 13 zł i aby wymiar godzin na rachunku był wskazany. Może lepiej do ofert żądać wskazania ceny za 1 roboczogodzinę wykonywania usługi?

7 (edytowany przez janek159 2017-01-27 11:25:14)

to samo mi się klaruje, dwie alternatywne formy rozliczenia ... nie chcę o tym myśleć, 

wygląda to nieciekawie, albo bardzo ciekawie

8

pole do nadużyć
trzeba płacić miesięcznie ale tylko firmie jednoosobowej nie zatrudniającej pracowników jak firma jednoosobowa zatrudnia pracowników to nie trzeba chore mam umowę na nadzór za 6000 zł muszę wypłacać miesięcznie za godzinę inspektor wpisze mi że był 12 godzin na dobę przez 2 miesiące i po pieniądzach i co potem

9

Cena za całość (6000) powinna zapewnić realizacje usługi na cały założony okres. Musiałby tymi godzinami lepiej zarządzać.
A przede wszystkim cena za całość (ofertowa) powinna wynikać z wcześniejszej kalkulacji wykonawcy szacunkowej ilości godzin niezbędnych do wykonania.

10

przy inspektorze nadzoru nie idzie oszacować  ilości godzin chyba że wpiszemy że ma być maksymalnie przez 1 godzinę raz dziennie - (pewnie by się wykonawca robót ucieszył)

11 (edytowany przez janek159 2017-01-27 12:39:32)

No ale, niezależnie od trudności, nie może być tak, że cena za całość w oparciu o którą np. dokonuje się wyboru oferty, może być skonsumowana (umowa skonsumowana) np. w połowie okresu. To tak jakbyś zamówił 20 komputerów za daną cenę, a dostał tylko 10.

12

No i właśnie dlatego trzeba konsumować niedużo acz regularnie. A nie nażreć się na raz.
Czyli od razu podzielić zakładany czas nadzoru, czy innej usługi i wpisywać proporcjonalnie, żeby nie skonsumować w połowie okresu.