1

Temat: dowody na rażąco niską cenę

Czy dowodem na r.n.c. może wykonawca przedstawić tez m.in. wykaz robót budowlanych i referencji na dowód że wykonał należycie, wykaz kadry wyspecjalizowanej. Tłumaczy się, że wykonuje b. dużo robót, a co za tym idzie, że może zejść z kosztów. Jest producentem okien i ma b. duży zbyt. Wydaje mi się, że to może być jakiś dodatek do reszty dowodów. Co o tym sądzicie?

2

Odp: dowody na rażąco niską cenę

Jako dodatek może być smile

3

Referencje dotyczące robót budowlanych wykonanych w przeszłości wg mnie nie mogą być miarodajnym dowodem w zakresie aktualnie procedowanego zamówienia. W wyjaśnieniach RNC chodzi o jak najdokładniejsze odniesienie się do oferty i przedmiotu zamówienia. A temu nie służą wyjaśnienia w stylu: patrzcie 100 robót już zrobiłem i było wszystko ok, więc i Pan będziesz zadowolony.

W zakresie akceptacji ogólnych wyjaśnień lub wyjaśnień nie popartych dowodami zostałem kiedyś przeczołgany w zamówieniu dofinansowanym w kontroli uprzedniej Prezesa UZP.

Wszystkie teksty typu jestem duży, dużo wykonuje, dużo mogę oraz mam doświadczenie i mam rabaty - bez dowodów konkretnych - nic nie znaczą. Generalnie każdy tak się tłumaczy. Zdaniem Prezesa na kazdy argument musi być dowód, bez tego - argumentu nie można brać pod uwagę.

4

Dlatego też pisałem że jako dodatek big_smile

5

a przy cenie ryczałtowej na r.b. gdzie wykonawca podaje tylko jedną cenę, wykonawca musi dołączyć do r.n.c. kosztorys inwestorski, czy wystarczy np. kosztorys cenowy? I to pobieżnie, nie szczegółowo. Jak to badać na etapie r.n.c Przeliczać dokładnie i wyjaśniać?