1

Temat: budżet a ustawa Pzp

Proszę o radę!
w budżecie na zlecenie prac geodezyjnych przeznaczono sumę przewyższającą 14 tyś euro czy muszę tą całą sumę wydać w tym roku czy mogę część w tym i część w następnym bo gdyby podzielić to ni zastosuję ustawy czy to nie jest unikanie stosowania Pzp?

2

Odp: budżet a ustawa Pzp

Jeżeli w tym roku wydasz do 14 tys. to możesz spać spokojnie. To, że masz przeznaczone w budżecie więcej kasy - nie oznacza, że musisz to wydać w danym roku budżetowym (jeżeli nie ma takiej potrzeby).

3

nie zgadzam się - do budżetu przyjmuje się kwoty które zamierzamy wydać w danym roku (wyliczone z należytą starannością) i jeżeli mamy ponad 14000 to robimy postępowanie

4

A jeżeli nie masz potrzeby kupowania czegos tam, bo to co zakupiłaś wystarczy? Musisz na siłę wydac kasę?

5

oczywiście że nie, ale tego przecież nie wiesz bo jak byś wiedział to nie planował byś tego zakupu (np. planujesz że wydasz 15.000 euro robisz przetarg dla zakresu 10.000 + 5000 uzupełniające)

6

Ale po planowaniu i uchwaleniu budżetu w drugiej połowie roku uznałem, że nie muszę kupować tego czegos bo mi wystarczy do następnego roku smile

7

no dobrze, nie mówię że nie może tak być - to zależy jak naprawdę jest
ale ten ostatni przykład  - ok

8

Dziekuję za wasze opinie