1

Temat: Łączyć czy nie łączyć

Witam

Pojawił mi się taki dylemat(zapewne nie raz już omawiany). Kupuję komputery z systemem jedynym słusznym, ale do tego chcę kupić Office (innego nie mogę) i jeszcze jeden program. Sprzęt komputerowy daje mi szacunek powyżej progu więc tak czy inaczej PNO ale oprogramowanie to jakieś 25 tyś. więc w teorii traktowane jako osobna kategoria do przetargu się nie nadaje. czy powinienem połączyć to w jedno zamówienie czy raczej w przetargu tylko komputery a oprogramowanie jako zakupy poniżej progów?

2

Odp: Łączyć czy nie łączyć

Nie lepiej zrobić jedno postępowanie z dopuszczenie składania ofert częściowych?

3

jak Marcel. Dobrze trafisz to będzie miał jednego Wykonawcę i z jednym będziesz wojował smile

4 (edytowany przez lisvitalis 2017-02-03 12:27:43)

Marcel napisał/a:

Nie lepiej zrobić jedno postępowanie z dopuszczenie składania ofert częściowych?

Już zacząłem tak nawet pisać ale wątpliwość przy kryteriach oceny: dla komputerów cena + gwarancja a dla oprogramowania też? Nie bardzo widzę gwarancję na licencje oprogramowania. Jaki kryteria przy takim podziale na zadania.

5

możesz pisać np. pomoc techniczną i aktualizacje, lub szkolenia w zakresie obsługi itd. Tylko dobrze policz % wartość kryteriu

6

A co, nie można takiego oprogramowania traktować odrębnie od sprzętu?

7

Tylko że to są programy Microsoftu, więc sprzedawca de facto licencji elektronicznej (wszystko odbywa się na maila a licencja pojawia mi się na koncie MS a programy pobieramy z witryny) nie będzie przyjeżdżał i szkolił z obsługi Office a na aktualizacje nie ma wpływu. Czy gdybym zakupił te programy osobno poniżej progu to można by się przyczepić że podzieliłem zamówienie i programów nie kupiłem w PNO. Tak naprawdę to dwa różne zamówienia.

8

janek159 napisał/a:

A co, nie można takiego oprogramowania traktować odrębnie od sprzętu?

No właśnie ku temu się skłaniam ale , no właśnie pojawiło się "ale" stąd pytanie.

9

Ja tam uważam że jest to inny rodzaj zamówienia i traktowanie tego odrębnie nie będzie stanowiło naruszenia. Jeżeli jestem w błędzie to proszę wyprowadźcie mnie z niego.

10

Można osobno, chyba że  będziecie oczekiwać, aby wraz ze sprzętem dostarczono i zainstalowano oprogramowanie. W przypadku takiego określenia przedmiotu zamówienia należało by uwzględnić zarówno koszt sprzętu komputerowego, jak i oprogramowania i instalacji. Będzie to bowiem wówczas jedno zamówienie.

11

Nie chcę żeby dostawca oprogramowania instalował pakiet Office. Zrobimy to sobie sami. Dzięki za odpowiedzi.

12

To podzielcie, nie będzie źle wink