1 (edytowany przez sato54 2008-01-15 12:45:32)

Temat: Art. 143 Pzp

może mi ktoś wyłożyć informacje bowiem istnieje obowiązek ogłaszania przetargu na dostawę prądu czy pozostałych mediów jeżeli umowa jest zawArta na czas nieokreślony to np przy zmianie jakiś warunków można rozwiązać umowę z dotychczasowym sprzedawcą usług i ogłosić przetarg na nie. czy ta umowa na czas nieokreślony jest ważna? wiem że każda umowa zawiera uregulowania co do rozwiązania umowy ale czy z racji uregulowania dot konkurencyjności i możliwości wyboru można taką umowę na tej zasadzie rozwiązać?

2

Odp: Art. 143 Pzp

Zapewne masz zapisy w umowie o możliwości rozwiązania umowy zawartej na czas nieokreslony? Jeżeli zachodzą jakies przesłanki do jej rozwiązania - rozwiązujesz ją. Wyłaniasz nowego dostawcę energii i zawierasz nowa umowę... Kurde, nie bardzo wiem o co chodzi...sato hmm

3

ok to mi wystarczy Dziekuję bardzo:)

4

... w sensie że... pomogłem?

5

Podobnie jak przedmówca mam problem ze zrozumieniem ztosowania przepisów ustawy pzp na dostawę wody, energii, oraz odprowadzania scieków. Dodam jeszcze iż rocznie wydajemy ponad 14000 euro na każde z usług. Moja poprzedniczka zajmujaca sie zamowieniami publicznymi zawarla w lutym 2007 roku umowy na czas nieokreslony z dostawcami w/w mediów ale nie pozostawiła po sobie zadnego sladu czy stosowała do nich ustawe pzp. Przejmując jej działkę chciałabym wiedziec czy umowy te są zawarte zgodnie z prawem a jak nie to jaką scieżke postępowania powinam przyjać?

6

Przypuszczam, że zostały zawarte prawidłowo, ale...nie znam ich treści...:(