1

Temat: Warunek udziału - 2 wykazy czy 1

Proszę o pomoc. W postępowaniu postawiono następujący Warunek w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej:
"Wykonawca spełni Warunek jeżeli wykaże, że dysponuje minimum 1 osobą odpowiedzialną za kierowanie robotami posiadającą uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury I Rozwoju z dnia 11 września 2014 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz. U. 2014, poz. 1278) lub minimum 1 osobą posiadającą uprawnienia budowlane równoważne wydane na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów. Wymaga się, aby przedstawiona osoba posiadała co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe w nadzorowaniu robót budowlanych jako kierownik budowy lub inspektor nadzoru oraz nadzorowała co najmniej 2 roboty budowlane polegające na budowie lub rozbudowie lub przebudowie obiektu kubaturowego o wartości co najmniej 800.000 zł (słownie: osiemset tysięcy) brutto każda."

czy na podstawie tak postanowionego warunku wymagać wykazu osób czy wykazu osób i usług?
Moim zdaniem tylko wykazu osób, ale proszę o podpowiedzi.

2

Odp: Warunek udziału - 2 wykazy czy 1

osób

3

Ogólnie będzie to wykaz osób z odpowiednimi tabelami w tym tymi, co żądacie w warunku.

4

A co zrobić w przypadku, gdy jesteśmy po otwarciu ofert, a w siwz i ogłoszeniu o zamówieniu żądaliśmy obu wykazów?

5

A co wykonawcy załączyli?

6

Oba załączniki. Tak jak to było wymagane? Zamówienie jest dofinansowane z UE. Zastanawiam  się czy nie rodzi się podejrzenie żądania dokumentów, których żądać się nie powinno - a co za tym idzie korekta finansowa. Czy nie należałoby unieważnić postępowania z uwagi na błąd, którego nie da się usunąć?

7

ale sam wykaz dotyczy wykonawcy a nie doświadczenia jego pracowników a wykaz osób z doświadczenie to osobna sprawa. jak nie było warunku na doświadczenie wykonawcy a był żądany wykaz to zbędnie

8

W oparciu o warunek postawiony tak jak to napisano w pierwszym poście żądano wykazu usług i wykazu kadry. Jak powinien postąpić Zamawiający, aby uniknąć konsekwencji? Czy też taka rozbieżność nie powinna rodzić konsekwencji w ocenie potencjalnych kontrolujących?

9

za bardzo to zostało pomieszane jaką masz teraz pewnosc że te usługi wykazane w osobnym wykazie są do tego kierownika robót?

10

Można to potraktować (dodatkowy wykaz) jako rozwiązanie czysto techniczne, zamysł dobry jak to rozwiązaliście wasza wola, jestem raczej spokojny skoro wszyscy wykonawcy złożyli wymagane dokumenty.

11

bazylek napisał/a:

Oba załączniki. Tak jak to było wymagane? Zamówienie jest dofinansowane z UE. Zastanawiam  się czy nie rodzi się podejrzenie żądania dokumentów, których żądać się nie powinno - a co za tym idzie korekta finansowa. Czy nie należałoby unieważnić postępowania z uwagi na błąd, którego nie da się usunąć?

to zastanawiam się co wpisali do wykazu usług, skoro warunek w tym zakresie nie został określony.

12

Dokładnie, nie widząc dokładnie ciężko powiedzieć, powyższe to nasze rozważania, można się posiłkować smile

13

W SIWZ i ogłoszeniu żądano (opis warunków w skrócie):
1. wykaz osób - Wykonawca winien dysponować minimum 1 osobą odpowiedzialną za kierowanie robotami posiadającą uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury I Rozwoju z dnia 11 września 2014 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz. U. 2014, poz. 1278) lub minimum 1 osobą posiadającą uprawnienia budowlane równoważne wydane na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów. Wymaga się, aby przedstawiona osoba posiadała co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe w nadzorowaniu robót budowlanych jako kierownik budowy lub inspektor nadzoru

2. wykaz usług - Wykonawca winien wykazać iż wykonał co najmniej 2 usługi polegające na nadzorze robót budowlanych polegających na budowie lub rozbudowie lub przebudowie obiektu kubaturowego o wartości co najmniej 800.000 zł (słownie: osiemset tysięcy) brutto każda.

Jakiej treści Wykonawcy złożą wykazy to nie wiem, bo procedura odwrócona i do ofert nie załączyli. Proszę o pomoc czy kontynuować procedurę czy unieważnić.

14

Mnie się zdaje, że coś tu jest namieszane. W poście nr 1 piszesz o żądaniu skierowanym do osoby, którą ma dysponować wykonawca, a powyżej przytoczyłeś warunek względem samego wykonawcy. Może ja czegoś tu nie rozumiem, ale widzę rozbieżność.

15

W poście nr zacytowałem warunek udziału w postępowaniu (jedyny warunek w zakresie zdolności technicznej i zawodowej) natomiast w poście 13 wskazałem jakie dokumenty zażądano od Wykonawców. Mam nadzieję, że teraz sytuacja jest jasna, bo rzeczywiście trochę wcześniej zamieszałem. Proszę o pomoc co robić. Czy Zamawiający żądał zbędnego wykazu usług?

16

To nie osoba którą dysponuje wykonawca ma potwierdzić spełnianie warunków udziału, tylko wykonawca.
W poście 13 napisałeś: "Wykonawca winien wykazać iż wykonał co najmniej 2 usługi ..." - zapis jest mylny i sprzeczny, bo z kolei  w poście nr 1 odnosisz się tylko i wyłącznie do osoby którą wykonawca ma dysponować.
Unieważnienie nic ci nie da, a może mieć jeszcze gorsze konsekwencje. Konsekwentnie wymagaj obu żądanych wykazów i tyle. Tłumaczyć się będziesz tym, że warunek był stawiany wobec osoby jaką ma dysponować wykonawca, a wykaz usług z rozporządzenia potraktowałeś jako wzorcowy określając wymagania wobec kierownika robót. W związku z tym, że jest finansowanie z UE zależało ci na tym, aby kierownikiem była osoba z odpowiednim doświadczeniem w tych konkretnych robotach i dlatego tak zakreślono wymóg.