1

Temat: kryterium - okres realizacji zamówienia

Co sądzicie o takim kryterium:

Przetarg na świadczenie serwisu pogwarancyjnego urządzeń. Przewiduje się okres realizacji 36-48 miesięcy w zależności co zaproponuje wykonawca.

Cena 60%
okres serwisu 40% (dopuszcza się 36 - 48 miesięcy)

Jest dobrze?

2

Odp: kryterium - okres realizacji zamówienia

Czyli wszyscy dadzą 48. Czyli CCC - cena czyni cuda - smile Jest dobrze.

3

Darek, śmiem twierdzić, że 99 % przetargów na tym właśnie polega. Kryteria pozacenowe to wirtualne zapisy tworzone wyłącznie dla zaspokojenia wymogów ustawowych.

4

Potwierdzam.

5

a co się czasem trzeba namęczyć żeby te kryteria wymyślić i żeby nie zrobiły spustoszenia w ofertach wink

6

marekw2 napisał/a:

Darek, śmiem twierdzić, że 99 % przetargów na tym właśnie polega. Kryteria pozacenowe to wirtualne zapisy tworzone wyłącznie dla zaspokojenia wymogów ustawowych.

Dokładanie... Ostatnio natrafiłam na artykuł dotyczący zamówień publicznych o tytule, że najniższa cena już nie rządzi w przetargach big_smile się uśmiałam

7

jo napisał/a:

a co się czasem trzeba namęczyć żeby te kryteria wymyślić i żeby nie zrobiły spustoszenia w ofertach wink

Fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego... smile

8 (edytowany przez janek159 2017-02-09 13:43:54)

Mam przed sobą Zamówienia publiczne Doradca, a tam na stronie nr 6 Pani Prezes UZP odpowiada na pytanie o kwestie przerwania dominacji kryterium ceny, i tak ślicznie i dyplomatycznie odpowiada, kawałek zacytuję:

,,Ostatnia nowelizacja z 2016 podchodzi do tego tematu bardziej pragmatycznie i wymaga dalece świadomych działań ze strony zamawiających, ...."

,,Pozostawiono zatem w tym zakresie wybór dla świadomego i odpowiedzialnego zamawiającego .."

,,Niemniej jednak już sama analiza danych zawartych w ogłoszeniach o zamówieniu wskazuje na odwrócenie trendu związanego z dominacją ceny, co oznacza osiągnięcie celu nowelizacji."

Piękna mowa nie.

9

Nie to żebym miał coś przeciwko temu kryterium. Przecież środki publiczne trzeba wydawać oszczędnie i racjonalnie, a skoro pzp jest jaka jest - to takie kryteria jak najbardziej dozwolone.

10

janek159 napisał/a:

Mam przed sobą Zamówienia publiczne Doradca, a tam na stronie nr 6 Pani Prezes UZP odpowiada na pytanie o kwestie przerwania dominacji kryterium ceny, i tak ślicznie i dyplomatycznie odpowiada, kawałek zacytuję:

,,Ostatnia nowelizacja z 2016 podchodzi do tego tematu bardziej pragmatycznie i wymaga dalece świadomych działań ze strony zamawiających, ...."

,,Pozostawiono zatem w tym zakresie wybór dla świadomego i odpowiedzialnego zamawiającego .."

,,Niemniej jednak już sama analiza danych zawartych w ogłoszeniach o zamówieniu wskazuje na odwrócenie trendu związanego z dominacją ceny, co oznacza osiągnięcie celu nowelizacji."

Piękna mowa nie.

Taa... najlepiej udawać, że deszcz pada gdy plują w twarz... big_smile tongue

11

propaganda

Jeszcze raz to powiem, obowiązek stosowania innego kryterium jak cena powstał pod publiczkę, bez faktycznego uzasadnienia, po aferze z Covec. Problem nie jest w cenie 100 % a inne.

Swego czasu była opinia może nawet poprzedniego Prezesa na UZP o tym że cena 100% to nic złego bo zamawiający ma narzędzia jak opis przedmiotu zam. i warunki udziału. Trzeba tylko i aż  z tego umiejętnie korzystać.

12

Janku, od samego początku tak uważam smile

13

Tak tak wiemy chyba to wszyscy..Tylko ci co nic o zamówieniach publicznych nie wiedzą łykną bajkę że wprowadzenie obowiązkowego kryterium poza cenowego przyczyni się do wyższej jakości realizacji zamówień.

14

Covec powiadacie smile.

Szkoda słów. Teraz właśnie myślę nad kryteriami oceny (40% trzeba zagospodarować) tylko po to, żeby nie rozpisywać się na temat " standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia oraz wykażą w załączniku do protokołu w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia"

15

Tu nie chodzi o rozpisywanie się, gdyby to było takie proste to każdy z nas napisał by kilka stron tekstu i po drobnych modyfikacjach wykorzystywał do różnych postępowań. Problem tkwi  w określeniu chociażby "wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia". Tutaj zawsze można zakwestionować cechy uwzględnione przez zamawiającego.

16

covec napisał/a:

Covec powiadacie smile.

Szkoda słów. Teraz właśnie myślę nad kryteriami oceny (40% trzeba zagospodarować) tylko po to, żeby nie rozpisywać się na temat " standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia oraz wykażą w załączniku do protokołu w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia"

hyhy, siema Covec

17

U mnie w dostawach kryteria dodatkowe sprawdziły się, wygrała oferta droższa, ale faktycznie lepsza. Cuda też się zdarzają.

18

I w czym ta dostawa była lepsza? Najlepsza dostawa to ta która jest zgodna z opisem przedmiotu zamówienia. Cały problem sprowadza się do prawidłowego OPZ.

19

Dokładnie. Jestem ciekaw tego cudu. Co takiego było w tym kryterium, że nie mogłoby być opisane w przedmiocie zamówienia.