1

Temat: Kosnorcjum złożyło ofertę w trybie zapytania o cenę

Witam,
sytuacja wygląda tak:
- postępowanie prowadzone w trybie zapytania o cenę i ofertę złożyło konsorcjum składające się z Wykonawcy zaproszonego do składania ofert i innej firmy. Czy odrzucam ofertę?
- w SIWZ był zapis iz Wykonawcy mogą się wsólnie ubiegać o zamówienie - chyba błędnie.
Prosze o opinię.

Pozdrawiam
p

2

Odp: Kosnorcjum złożyło ofertę w trybie zapytania o cenę

wszystko ok, zgodnie z art 23 smile nie rozumiem w czy problem ?

3

Madziulku czy aby nie mamy przypadku z 89.1.5 ?

4

nie wiem czy ta "inna firma" to niezaproszony czy też firma w ramach konsorcjum smile

5

a po pewnej wczorajszej dyskusji wolę sie dopytać wink

6

No właśnie - są dwie ścieżki - jeżeli oferte złożyło konsorcjum firm A i B a zamawiający zaprosił do składania zarówno firme A jak i B to jest ok - raczej bezdyskusyjnie. Jeżeli natomiast oferte złożyło konsorcjum firm, z których co najmniej jedna nie była zaproszona to wg mnie mamy przypadek zabroniony przepisem art.89.1.5

7

czyli:  jeżeli skieruje zapytanie tylko do firmy A która działa w ramach konsorcjum z B  i złoży oferte jako konsorcjum to wtedy art.89.1.5?

8

Marko ,wytłumacz mi to  bo mam chwilową pomroczność  sad

9 (edytowany przez Marko 2008-01-16 11:46:32)

madziulek napisał/a:

czyli:  jeżeli skieruje zapytanie tylko do firmy A która działa w ramach konsorcjum z B  i złoży oferte jako konsorcjum to wtedy art.89.1.5?

Tak uważam, wykonawca B nie był zaproszony wiec nie może złożyć ważnej oferty ani samodzielnie ani wspólnie z A (mimo, że A był zaproszony - ale tylko A).

Poza tym jak w ZOC oferte składa konsorcjum to coś mi tu nie gra...
Przy ZOC raczej sie minimalne warunki stawia a zaproszenie kieruje do podmiotów, co do których mamy przekonanie że same podołają zamówieniu a jeżeli mamy taką sytuacje jak opisana to albo warunki zbyt wygórowane albo przedmiot zamówienia nie bardzo sie nadaje do ZOC... tak czy siak pachnie nieuczciwą konkurencją ze strony zamawiającego neutral - ale to tak obok tematu

10

no tak, ale jeżeli wykonawca nie może podołać zamówieniu i o tym wie to właśnie po to ma art.23. Ja bym to przyjęła smile

11

Cóż, ja bym nie przyjął smile. A autorka musi zdecydować sama tongue

12

no zgódź sie , chociaż jeden raz smile tongue

13

no tak... bardziej mnie martwi zapis SIWZ.
czy moge go potraktować jako dotyczące jedynie wykonawców zaproszonych do składania ofert, którzy by chcieli zawiązać konsorcjum?

14

dałas zapis w SIWZ zgodnie z ustawą .Moim  zdaniem brak takiego zapisu stanowiłby o naruszeniu art.7.1

15

O widzisz Madziulku - z powyższym sie zgadzam w całej rozciągłości smile tongue

16

Powiem szczerze, że też się przychylam do odrzucenia ofert smile
(w tym postępowaniu 2 oferty zostały w ten sposób złożone)

Ale ponieważ miałam wątpliwości wolałam się Was dopytać...
a co do warunków to nie były wygórowane i też mnie dziwi, że oferty złożyły Konsorcja.

17

a ciekawe jak uzasadnisz to odrzucenie skoro oferte w ramach konsorcjum złozył własnie ten zaproszony. Przeciez aby  podołac takiemu zamówieniu ma prawo poszukac kogoś do pomocy i wystapic jako konsorcjum. smile

18

mim zdaniem właśnie to nie zostało doprecyzowane w SIWZ wink

19

art. 7.1 akurat w tym przypadku nie ma nic do rzeczy, ofertę złożył podmiot nie zaproszony i trzeba ją odrzucić a w tej siwz to pewnie tak z rozpędu było o tych ofertach wspólnych - sądzę jednak że zapis ten jednak nie narusza generalnych zasad, pewna jednak nie jestem

20

Oczywiście, że nie narusza - konsorcjum firm A i B (gdzie obie zostały zaproszone odrębnie) jest dopuszczalne

21

Art.7 ma tutaj zasadnicze znaczenie bo dotyczy zasady uczciwej konkurencji i ma się bardzo poważnie w tym przypadki do art 71 w sprawie jak wyżej napisałam smile

22

Oczywiście że 7 ma dużo, tylko w kontekście o którym pisałem wcześniej: prawidłowości warunków i zasadności ZOC jako trybu.
Nie można mówić o naruszeniu 7 przez zamawiającego gdy odrzuca oferte złożoną przez podmiot niezaproszony bo to jego obowiązek jest smile
Ja już kończe - wszystko zostało napisane. Decyzja należy do zamawiającego wink