1

Temat: plan zamówień publicznych!!!!!!

Mam pytanko, czy Zamawiający ma obowiązek sporządzania rokrocznie planu zamówień publicznych, jeśli tak, to jaki przepis ustawy to reguluje???
Nadmieniam, że my takiego planu nie sporządzamy i nie ukrywam, że jest nam z tym wygodniej, nie chcielibyśmy więc wychodzić przed szereg, jeśli nie jest to konieczne;-))))

2

Odp: plan zamówień publicznych!!!!!!

Ustawa o finansach publicznych (chyba art. 35...)

3

ale ja nie mówię o planie finansowym, tylko o przetargach

4

A przetargi na jakiej podstawie robisz? Jak uchwalasz budżet? Chyba najpierw Martucho jakis plan trzeba sporządzić, nie uważasz? smile A plan finansowy to nie to samo co (też) plan zamówień?

5

plan zamówień to grunt a plan przetargów  to kwiatki ,jedno wyrasta z drugiego wink

6

... ale trza podlewać toto, bo uschnie ... wink

7

Czy w ustawie o finansach publicznych jest art. który mówi KONKRETNIE o obowiązku sporządzania planu dot. zamówień publicznych????

8

lać wodę??? smile

9

Nasuwa mi się kolejna wątpliwość, czy w palnie zamówień publicznych uwzględniam tylko te pozycje, które przekraczają 14.000 euro? Bo przyznam szczerze, że tylko o takich zamówieniach myślałam...

10

Art. 35. 1. Wydatki publiczne mogą być ponoszone na cele i w wysokości ustalonych w ustawie budżetowej, uchwale budżetowej jednostki samorządu terytorialnego i w planie finansowym jednostki sektora finansów publicznych.
2. Jednostki sektora finansów publicznych dokonują wydatków zgodnie z przepisami dotyczącymi poszczególnych rodzajów wydatków.
3. Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
  1)   w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasady uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów;
  2)   w sposób umożliwiający terminową realizację zadań;
  3)   w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań.
4. Jednostki sektora finansów publicznych zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane, na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych.

11

podoba mi się pkt 4 tegoż artykułu bo to własnie zniego wynika ,że zamówienia do 14 tyś dokonywane zgodnie z ustawą ale nie na jej podstawie nie stanowią naruszenia dyscypliny finansów publicznych i dlatego nie ma potrzby tworzenia regulaminów postępowania do 14 tyś euro wink  to tylko moje zdanie którego sie trzymam smile

12

aha ,miałam na myśli zgodnie z ustawą PZP itd.... smile

13

Nadal nie jest to dla mnie jasne....... Trzeba czy nie trzeba? Jak trzeba sporządzać plan zamówień publicznych, to które zamówienia umieszczać? Wszystkie czy tylko te powyżej 14 tys. euro?

14

też do tego tematu -------------------------------------------------- jeśli planujemy w br zrobić postepowanie  na 36 m-cy, to wydaje mi się ,że do planu należy ująć wartość na 36 m-cy , w takim przypadku bedzie on  się różnił / plan zamówiń publicznych/ od planu finansowego na rok bieżący , a może muszę właczyc do planu zam ówień publicznych 1/3 tej wartośći ?
Jeśli chodzi o zamówienia poniżej 14 000 to u nas w dziale zamówień publicznych bilansujemy wszystkie potrzeby wg rodzaju.........  i  rozbijamy plan zamówień publicznych na te  do 14000 i powyzej . Zamówienia do 14 000 też są chyba zamówieniem publicznym.

15

To jeśli uwzględniamy również zamówienia do 14 tys. euro to po co w ogóle ten plan zamówień, skoro jest plan finansowy???? to dublowanie dokumentów i zbędna praca

16

Poza tym ,do tej pory myślałam że plan zamówień publicznych to nic innego jak planowanie przetargów.....

17

Myślę, że nie, bo:  w  Art. 13 ust.1 jest , taki zapis:
"1.Zamawiający po zatwierdzeniu albo uchwaleniu planu finansowego zgodnie z obowiązującymi zamawiającego przepisami, statutem lub umową, a w przypadku zamawiających, którzy nie sporządzają planu finansowego ? raz w roku, może przekazać Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich lub zamieścić na własnej stronie internetowej w miejscu wyodrębnionym dla zamówień, zwanym dalej ?profilem nabywcy?, wstępne ogłoszenie informacyjne o planowanych w terminie następnych 12 miesięcy zamówieniach lub umowach ramowych, których wartość:
1) dla robót budowlanych ? jest równa lub przekracza kwotę określoną w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, od której jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń o zamówieniach na roboty budowlane Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich;
2)zsumowana dla dostaw o wartości równej lub przekraczającej kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, w ramach danej grupy określonej w rozporządzeniu (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2195/2002 z dnia 5 listopada 2002 r. w sprawie Wspólnego Słownika Zamówień CPV (Dz. Urz. WE L 340 z 16.12.2002, str.  0001-0562, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 6, t. 7, str. 3, z późn. zm. ), zwanym dalej ?Wspólnym Słownikiem Zamówień?, jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 750 000 euro;
3)zsumowana dla usług o wartości równej lub przekraczającej kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, w ramach kategorii 1-16 określonej w załączniku nr 3 do Wspólnego Słownika Zamówień, jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 750 000 euro."
Na początku jest powiedziane "może", ale gdy spojrzy sie na art.43, to wynika, że jeżeli takie ogłoszenie przekażemy, to mamy możliwość skrócenia terminu składania ofert.
Jest jeszcze jedna sprawa, a mianowicie, coś zaplanujemy i wynika,że zamówienie musimy robić w trybie przetargowym i tak realizujemy to zamówienie zgodnie z planem, np w roku planujemy ileś tam podziałów geodezyjnych, musimy je zsumować. Mimo, że poszczególne podziały mają mniejszą wartość, to jednak szacunkową wartością zamówienia są wszystkie podziały, a więc każde robimy przetargiem, np. Wyczerpiiemy wszytkie środki z planu. Pod koniec roku dostajemy nagle z nadwyżki nieprzewidziną w początkowym budżecie, na poczatku roku kwotę- możemy wtedy to zamówienie potraktowac jako odrębne nie ujęte w planie- np 4.8. Kontrolujący nie zarzuci nam naruszenia dyscypliny, gdyż mamy plan zamówien, środki wykorzystaliśmy, a to było nie planowane. Tak myślę. jest tylko kwestia kontrolowania tych wydatków z planu, właśnie nad tym myślę, jakoś to trzeba najlepiej ustawićw jakims arkuszu kalkulacyjnym, najlepiej w exel.

18

Tak, ale mówimy o zamówieniach publicznych z pierwszego progu tj. nie przekraczxających kwot określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, więc obowiązku nie mam.

19

Na szkoleniu usłyszałam opinię, że: "ustawa Pzp nie nakłada obowiązku sporządzania planu zamówień jadnak obowiązek taki spoczywa jeśli w swoich wewnętrznych uregulowaniach (zarządzeniach, regulaminach, uchwałach) masz wpisany taki wymóg tworzenia planu". Więc poczytaj przepisy w swojej jednostce i jeśli nie ma mowy o planie nie musisz go robić i tyle!!!

20

dziękuję;-)

21

u mnie po audycie dostaliśmy zalecenie, że  dział zamówień ma  zbilansować wszystkie potrzeby jednostki, podzielić wg rodzaju ,  a potem określić , które będą realizowane w zastosowaniem Pzp, a które z wyłaczenim  ustawy i przekazać te do 14 000? do komórki, która dokonuje zakupów z wyłączenim ustawy