1

Temat: Wykazy z rozporządzenia.

Czy Wykazy przedkładane przez wykonawcę na potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, takie jak wykaz osób lub wykaz robót budowlanych powinny być złożone w oryginale czy mogą być składane w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę?

2

Odp: Wykazy z rozporządzenia.

Istotą jest aby podpisała właściwa osoba.

3

Te dwa wykazy raczej trudno przedstawić w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem bo są to oświadczenia wykonawcy które podpisać musi wykonawca. Par 14.1 rozporządzenia mówi oryginale oświadczeń.

4

Zgadzam się z Jarkiem.

5

Czyli Waszym zdaniem wskazane powyżej wykazy są oświadczeniami czy dokumentami? W paragrafie 2 ust. 6 rozporządzenia ws. dokumentów rozróżnione zostały wykaz, oświadczenia lub inne dokumenty.

6

Wykonawca na wezwanie zamawiającego złożył wykaz w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. W wezwaniu (w pouczeniu) zamawiający powołał się na zapisy rozporządzenia - paragraf 14 ust. 1 i 2.  Czy w takiej sytuacji należy przyjąć wykaz?

7

Skoro zam. powołał sie na ust 1 i 2 to nie ma o czym dyskutować. Sprawdzić i zostawić. Chociaż trudno mi sobie wyobrazić jak taki wykaz potwierdzać za zgodność skoro jest to dokument wytworzony przez wykonawcę i może a właściwie musi być jako taki podpisany przez wykonawcę.

8

Taki wykaz jest oświadczeniem Wykonawcy.